Cum pui conserve sănătoase de fructe

2 cum sa pui conserve jpg jpeg

Arta conservării prin sterilizare a apărut acum aproximativ 100 de ani, datorită lui Johann Weck. Cum pui conserve sănătoase de fructe care să reziste peste iarnă?

Pe lângă congelare, conservarea fructelor şi a legumelor prin sterilizare este singura metodă de păstrare a acestora pentru mai mult timp fără să-şi piardă gustul şi aspectul. Pentru conservare, se vor folosi fructe proaspete, sănătoase, fără părţi lovite sau alterate. Înainte de sterilizare, peste borcane şi capace se toarnă apă clocotită, apoi se lasă la uscat până vor fi folosite, cu gura în jos, pe un prosop de bucătărie. Fructele astfel conservate pot rezista 2-3 ani.

Cum pui conserve sănătoase de fructe: pere la borcan

Ai nevoie de 2 kg de pere, 3-4 litri de apă şi o cantitate de zahăr brun (sau îndulcitor de stevia sau orice tip de zahăr foloseşti) cuprinsă între 200 şi 500 g, după gust. Spală bine perele, curăţă-le de coajă, apoi taie-le pe jumătate şi scoate partea cu seminţe. Pune apa la fiert şi opăreşte perele 2 minute. Ulterior, trece-le prin apă rece şi lasă-le într-o strecurătoare. După ce s-au scurs, pui perele în borcane, în straturi orizontale, până mai rămân 2 centimetri liberi în partea de sus a borcanului. Într-un vas mare se pun la fiert 5 minute, la foc mare, 2 l de apă împreună cu zahărul. Se toarnă lichidul peste fructe până le acoperă complet. Ai grijă ca marginea borcanelor să fie curată şi uscată, pune capacele şi sterilizează borcanele aproximativ 25 de minute. Cum faci acest lucru? Pe fundul unui vas mare, pune un ziar împăturit. Înveleşte fiecare borcan în hârtie de ziar şi aşază-l în oală, apoi umple vasul cu apă călduţă, dar ai grijă să nu treacă peste borcane, şi porneşte focul. Când apa începe să fiarbă, se face focul mic şi se lasă timp de 25 de minute, apoi se opreşte focul şi se lasă la răcit. Ulterior,  borcanele se depozitează în cămară.

Cum pui conserve sănătoase de fructe: mere la borcan cu mentă

Ingrediente: 2 kg de mere, 4 litri de apă, 500 g zahăr brun sau stevia, 1 baton de vanilie, zeama de la 1 lămâie, câteva fire de mentă proaspătă.

Curăţă merele bine spălate, taie-le pe sferturi şi scoate-le partea cu seminţe. Pune 3 litri de apă la fiert  cu jumătate din zeama de lămâie şi opăreşte merele 2 minute. Trece-le prin apă rece şi umple borcanele cu ele, în straturi printre care strecori frunzuliţe de mentă tocate. Lasă un spaţiu de 2 cm între ultimul strat de mere şi gura borcanului. Fierbe câteva minute 1 litru de apă cu zahărul, restul de zeamă de lămâie şi miezul batonului de vanilie, apoi toarnă siropul peste merele din borcan, acoperindu-le. Pune capacele şi sterilizează borcanele pentru 30 de minute.

Află mai multe despre cum pui conserve:

Ce fel de conserve sunt de fapt sănătoase

Trucuri pentru a prepara conserve dietetice