Crenvurştii de porc: câtă carne şi E-uri conţin

1 crenvursti jpg jpeg

Crenvurştii sunt apetisanţi, dar nu sunt o alegere sănătoasă. InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurşti de porc ce se regăsesc pe piaţa din România.

Au fost analizate 19 produse, iar ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat : Din punct de vedere al procentajului de carne de porc: Procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului Există şi produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurşti carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziţie în lista ingredientelor. Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie: 57.89% au în compoziţie apa, fiind şi cel de-al doilea ingredient 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient. Atenţie! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică. Atenţie! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică. Din punct de vedere al mentionarii provenientie ingredientului principal : 42.11% nu menţionează provenienţa ingredientului principal, însă menţionează provenienţa altor ingrediente, cum ar fi şoriciul. Conform datelor culese, 42.11% din produsele studiate, nu menţionează provenienţa ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce priveşte produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale şi cerinţelor „privind indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispoziţiilor specifice ale Uniunii”. De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă în cazul în care lipsa acestor informaţii ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce priveşte adevărata ţară de origine sau adevăratul loc de provenienţă a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informaţiile care însoţesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă ţară de origine sau un alt loc de provenienţă. Articolul menţionat urmăreşte să prevină indicarea unor informaţii înşelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.” Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în crenvurştii de porc: 100% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari); Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11: 5.26% din produse au în compoziţie 11 E-uri; 10.53% din produse au în compoziţie 9 E-uri 21.05% din produse au în compoziţie 8 E-uri; 5.26% din produse au în compoziţie 7 E-uri; 10.53% din produse au în compoziţie 6 E-uri; 5.26% din produse au în compoziţie 5 E-uri; 10.53% din produse au în compoziţie 4 E-uri; 21.05% din produse au în compoziţie 3 E-uri; 10.53% din produse au în compoziţie 2 E-uri;