Cele mai bune momente ale zilei pentru o plimbare

Să faci mișcare nu este întotdeauna ceva greu. Mersul pe jos, timp de 30 de minute pe zi, îți oferă beneficii majore pentru sănătatea fizică și mentală.

Aceste beneficii includ o sănătate cardiovasculară mai bună, oase și mușchi mai puternici, stres redus, un sistem imunitar mai robust, un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer și multe altele, spune Clinica Mayo.

Cheia succesului este stabilirea unei rutine pe care să o poți respecta. Alegând exact momentul potrivit al zilei, poți nu numai să începi, ci și să susții un program de mers pe jos, care îți va pune sănătatea pe primul plan.

femei la plimbare  sursa   Shutterstock jpg

Mersul pe jos aduce beneficii în orice moment al zilei. Foto: Shutterstock

Te întrebi ce oră este potrivită pentru tine pentru această plimbare? Iată avantajele acestei activități, realizate în diverse momente ale zilei.

Dimineața devreme

A face o plimbare dimineața devreme este o modalitate excelentă de a începe ziua simțindu-te productiv, concentrat și centrat. Potrivit lui Adrian Todd, expert în fitness și fondatorul Great Minds Think Hike, aceste beneficii tind, de asemenea, să dureze pe tot parcursul zilei, deoarece lumina soarelui de dimineața devreme ajută la starea de veghe și la reglarea ritmului circadian.

La ora 10.00 dimineața

Dacă ai o muncă de birou, o plimbare la mijlocul dimineții este o modalitate excelentă de a întrerupe perioadele lungi de stat pe scaun, care îți pot afecta serios sănătatea.

„O plimbare la mijlocul dimineții, pe la ora 10.00,  poate servi ca o pauză grozavă de la locul de muncă sau de la sarcinile pe care te-ai concentrat. Ajută la întreruperea timpului sedentar și îți poate oferi o explozie de energie și claritate pe care cofeina singură nu o poate oferi.”, spune Andrew White, antrenor personal certificat și fondatorul Garage Gym Pro. „În plus, este o modalitate grozavă de a evita mulțimile pe care le-ai putea întâlni în timpul prânzului sau după muncă.”, adaugă antrenorul.

După prânz

A face o plimbare la amiază,  la scurt timp după ce ai mâncat prânzul este un alt moment grozav pentru sănătate. În timp ce mersul pe jos timp de cel puțin 15 minute este cel mai bun pentru sănătate, studiile au arătat că mersul pe jos chiar și pentru câteva minute după masă ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce previne diabetul de tip 2 și ajută organismul la utilizarea grăsimilor.

Studiile au arătat, de asemenea, că oamenii tind să se întoarcă la muncă mai calmi, alerti, fericiți și mai puțin stresați după ce au mers pe jos în pauza de masă.

După-amiaza târziu

Pentru oricine nu se trezește devreme, după-amiaza târziu este un alt moment ideal pentru a face o plimbare. „În cursul zilei, nivelul de energie se stabilizează adesea, făcându-l un moment potrivit pentru mers pe jos sau pentru orice activitate care necesită energie”, spune Todd.

White spune că o plimbare după-amiaza târziu poate ajuta, de asemenea, să îți modeleze fluxul zilei. „Pe măsură ce te apropii de sfârșitul zilei de lucru, o plimbare după-amiaza târziu poate servi ca o activitate de tranziție care te ajută să treci de la modul de lucru la timpul personal sau de familie. Este o oportunitate excelentă de a reflecta asupra realizărilor zilei și de a te relaxa”, spune antrenorul.

Seara

O plimbare de seară poate fi o modalitate liniștitoare de a încheia ziua înainte de a te relaxa la culcare. „Scăderea temperaturii și liniștea care vine odată cu noaptea poate fi destul de relaxantă”, explică White. El adaugă că, mergând la plimbare seara, cu cel puțin o oră înainte de culcare, poți contribui la îmbunătățirea calității somnului.

Dacă plimbarea are loc în 60, până la 90 de minute după ce ai luat cina, aduce, de asemenea cceleași beneficii de echilibrare a zahărului din sânge, precum ale unei plimbări după prânz.