Carnea de miel: ce conţine şi cum o găteşti sănătos

1 abstract 1238656 640 jpg jpeg

În ţara noastră carnea de miel se consumă mai ales de Paşte. Dar este sau nu sănătos să mâncăm miel? Care sunt beneficiile şi cât de mult este prea mult? Şi cum ar fi mai bine să îl preparăm şi să îl mâncăm?

Mieii sunt crescuţi, în general, fără hormoni şi alte medicamente. Ceea ce este foarte bine. Carnea sa este bogată în proteine, iar conţinutul său de grăsimi variază de la o bucată la alta: între 16 şi 20 g de grăsimi la 100 g.

Este o grăsime bogată în acizi graşi saturaţi şi colesterol - de aceea, poate fi mai bine să o eviţi şi să o laşi la marginea farfuriei. Dacă ai nivel crescut de colesterol şi trigliceride, obezitate, afecţiuni hepato-renale sau hipertensiune, alege părţile din miel fără grăsime, cum sunt pulpele, şi consumă cantităţi mici.

Pentru persoanele sănătoase, mielul constituie o alternativă la alte tipuri de carne mai grase: carnea slabă de miel are puţine calorii, mai exact, 100 g de carne conţin doar 160 de calorii. Sfaturi utile pentru o masă sănătoasă • Nu cumpăra niciodată carnea de miel de pe marginea drumului sau din alte locuri neautorizate, fie că e vorba de miel viu sau tranşat! Mielul trebuie achiziţionat doar din magazine, pieţe sau târguri special amenajate şi autorizate, iar produsul trebuie să fie ştampilat de autoritatea sanitar-veterinară. Altminteri, rişti să cumperi carne stricată sau infestată.

• Nu cumpăra miei mai mici de 10 kg. Carnea lor conţine oxipurine, care sunt extrem de nesănătoase. Mai mult, este indigestă. Greutatea optimă pe care trebuie să o aibă un miel după tăiere este cuprinsă între 10-14 kg. Carnea de miel proaspătă este rozalie – dacă este mai închisă la culoare sau lipicioasă înseamnă că e veche. Ai grijă la aceste detalii dacă achiziţionezi bucăţi separate sau o jumătate de miel.

• Organe de miel, necesare pentru prepararea drobului, trebuie să nu aibă pete, gâlme sau noduli.

• Carnea de miel nu se găteşte imediat după tăiere. E bine să fie lăsată la marinat în frigider câteva ceasuri, după care cel mai bine ar fi să o găteşti la cuptor.

• Pentru a evita constipaţia, stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume. Drobul trebui să aibă cât mai multe ingrediente şi să fie bine „împănat“ cu ceapă şi usturoi verde.

• Alături de carnea de miel, poţi folosi o gamă largă de condimente şi mirodenii: boia dulce, seminţe de muştar, rozmarin, cimbru, mentă, foi de dafin, curry, usturoi şi ceapă verde, ardei.

Ce conţine

Ca şi carnea de vită, mielul este bogat în vitamine B, fier şi zinc.

Zincul este esenţial pentru un sistem imunitar sănătos.

Un deficit de fier poate submina energia şi concentrarea.

Vitamina B ajută la îmbunătăţirea nivelului de colesterol si micşorarea nivelului de homocisteină, un aminoacid pe care unii specialişti îl consideră mai periculos decât colesterolul, întrucât creşte mult riscul de infarct, de demenţă senilă, accident vascular cerebral şi depresie.

simeon stalpnicul png

Nela Pricop, psiho-nutriţionist, www.nelapricop.ro

Îmi veţi spune că nu există Paşte fără friptură, drob şi ciorbă de miel şi că trebuie neapărat să le gătim după reţetele tradiţionale. Într-un fel sau altul, vă pot da dreptate, deşi eu am cam renuntat la reţete tradiţionale şi le-am reinventat într-o manieră mai light.

La masa de prânz e binevenită friptura de miel, gătită la cuptor în ierburi aromatice şi la o temperatură nu foarte ridicată, neapărat însoţită de o zdravănă salată de crudităţi (salată verde, ridichii, ceapă verde, castraveţi, mărar, ardei iute şi multă zeamă de lămâie şi, de ce nu, chiar şi cu o lingură de iaurt). Nu alegeţi să mâncaţi carnea de miel cu cartofi prăjiţi, copţi, fierţi, orez, pâine sau mămăligă, credeţi-mă pe cuvânt că nu vă faceţi niciun bine.

Pentru cei care vor să aleagă drobul în locul fripturii, rămân valabile aceleaşi sfaturi, asociat doar cu salată sau legume de sezon. Iar pentru cei care optează pentru ciorba de miel, porţia nu trebuie să depăşească 350 ml, iar carnea/organele să nu depăşească 100 g.

foto: https://pixabay.com/