Adevăratele motive pentru care NU eşti fericit!

image

Motivele pentru care poţi fi nefericit sunt numeroase, iar printre acestea se numără şi unele la care probabil nu te-ai gândit.

Gândirea catastrofală

Unii oameni aleg să/și imagineze cele mai cumplite scenarii, lucru care este cunoscut sub numele de gândire catastrofală sau „catastrofizare”. Acestobicei de a gândi negativ și de a crea scenarii cu final catastrofal este, din punctul de vedere al specialistilor, un lucru complet inutil, dar cu impact negativ asupra existenței. Soluția în acest caz este apelul la calm și rațiune, care ar trebui să limiteze catastrofizarea, şi înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive.

Nu trăiești momentul

Concentrarea pe trecut sau pe viitor poate avea nefecte negative dacă este disproporționată și înseamnă gândirea exagerată la ceea ce s-a întâmplat și la ceea ce urmează să se întâmple. Când oamenii se gândesc mai mult la trecut și la viitor decât la prezent înseamnă că nu trăiesc prezentul, care poate să le aducă satisfacții. Specialiștii spun că fericirea este strâns legată de trăirea momentului, singurul care poate fi controlat. Mai mult, creierul nu face diferența dintre o emoție pe care o simți acum și una pe care o retrăiești în mintea ta, de aceea, o serie de sentimente negative pot fi permanent trăite și retrăite, cu impact asupra stării tale se spirit, deși ele nu ar trebui să-și găsească loc în prezent și nu sunt efecte ale prezentului.

Ai relații complicate

Uneori, nefericirea poate proveni din a fi într-o relație greșită din teama de singurătate. Sunt totuși multiple beneficii în a fi singur, pe care oamenii nu le iau în considerare întotdeauna. Oamenii singuri se pot simți fericiți și împliniți în relațiile lor fără ca aceste nevoi să fie satisfăcute de un partener romantic. La fel cum oamenii căsătoriți pot simți că nevoile lor sociale nu sunt satisfăcute, în ciuda faptului că au un partener romantic.

În general, a fi cu persoana greșită poate avea un impact dramatic asupra bunăstării fizice și mentale.  

Te victimizezi

Când spunem că o persoană se victimizează, ne referim la faptul că aceasta adoptă o atitudine sau un comportament care sugerează că este victima circumstanțelor sau a acțiunilor altor persoane în mod repetat sau excesiv. Este posibil ca această persoană să se simtă mereu învinovățită sau persecutată, să atribuie tot ce se întâmplă în viața sa unor factori externi și să evite să-și asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni.

În general, persoanele care se victimizează au tendința de a se concentra pe propriile neajunsuri sau suferințe și de a exagera impactul negativ al acestora. Acestea pot prezenta o mentalitate de victimă cronică și pot căuta compasiune, atenție sau simpatie din partea celor din jur. De asemenea, pot evita asumarea responsabilității personale și pot dezvolta un sentiment de neputință sau lipsă de control asupra propriului destin.

Este important să ne amintim că, în anumite situații, o persoană poate fi într-adevăr victima unor circumstanțe dificile sau a acțiunilor altor persoane. Totuși, când vorbim despre victimizare, ne referim la o atitudine și un comportament persistent, care afectează negativ relațiile interpersonale și bunăstarea emoțională a individului în cauză.

Teama de singurătate

Această frică poate sugera o teamă de abandon care decurge din traume avut în copilărie. Persoanele în cauză se simt anxioase sau speriate când sunt singure sau când se gândesc că ar putea deveni singure şi experimentează această teamă pronunțată, indiferent de câți oameni dragi și prieteni sunt în viața lor.

Dieta nepotrivită

Există multe dovezi care arată că dieta ne poate afecta starea de spirit și bunăstarea. De exemplu, consumul multor uleiuri industriale din semințe, alimente prăjite și îndulcitori artificiali poate fi legat de un risc mai mare de depresie, în timp ce iaurturile probiotice, grăsimile sănătoase din alimente precum avocado, nucile și minerale precum fierul, magneziul, potasiul, zincul ar putea fi bune pentru creier şi starea de spirit. Schimbarea dietei nu previne și nu vindecă depresia, dar schimbarea obiceiurilor alimentare poate duce la efecte pozitive care constau în energie și vitalitate.

Te laşi controlat de emoţii

Mintea este un instrument care ne ajută să dăm un sens lumii. Dar dacă emoțiile  negative sunt necontrolate, afectează modul în care gândim. Să-ți controlezi emoțiile înseamnă să ai abilitatea de a gestiona și regla reacțiile emoționale în mod conștient și eficient. Acest lucru implică să fii conștient de propriile emoții, să le înțelegi cauzele și să reacționezi într-un mod adecvat și echilibrat. 

Cauzele profunde ale nefericirii

Nefericirea poate fi cauzată de o varietate de factori, iar fiecare persoană poate experimenta nefericirea în moduri diferite. Există și situații în care aceasta are cauze profunde, care necesită intervenție prin terapie, precum evenimente traumatice din trecut sau problemele de sănătate mentală (tulburări precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară sau tulburările alimentare pot contribui semnificativ la sentimentele de nefericire).