4 moduri prin care poți evita mirosul urât al picioarelor

Umezeala din pantofi poate duce la mirosul neplăcut al picioarelor sau chiar la infecții precum piciorul atletului.

Mirosul piciorului și infecțiile apar atunci când bacteriile care trăiesc pe piele și în pantofi încep să consume transpirația. Acest lucru produce un produs secundar, un acid care miroase neplăcut, spune medicul podiatru Joy Rowland:

„Bacterii, ciuperci și toți acei germeni care iubesc căldura, umiditatea și întunericul, se înmulțesc în interiorul pantofilor tăi dacă lași acest lucru să se întâmple”, explică ea.

Iată câteva sfaturi de la Dr. Rowland cu privire la cum să ții mirosul la distanță

Fă băi cu sare Epsom 

Curățarea temeinică a picioarelor înseamnă mai mult decât clătirea lor într-un duș rapid. Dr. Rowland recomandă să-ți înmoi picioarele într-un amestec de oțet și apă sau sare Epsom și apă.

Pentru înmuierea cu sare, dizolvă o jumătate de cană de sare Epsom într-o cadă sau într-un castron mare cu apă caldă și lăsă picioarele scufundate timp de aproximativ 10 până la 20 de minute. Sarea Epsom trage umezeala din piele, ceea ce, la rândul său, face picioarele un loc mai puțin primitor pentru supraviețuirea bacteriilor.

image

Pentru o îmbăiere cu oțet, combină două părți de apă cu o parte de oțet într-o cadă sau un vas mare de apă caldă și stai timp de 15 până la 20 de minute, o dată pe săptămână. Poți folosi fie oțet alb, fie oțet de mere. Oțetul îți face pielea inospitalieră pentru bacterii.

Dacă preferi dușul, este important să te speli bine picioarele folosind o cârpă de spălat și asigură-te că freci bine între degete.

Menține picioarele uscate

Indiferent de metoda pe care o alegei, asigură-te că îți usuci bine picioarele după baie sau înot. Mirosul neplăcut provine de la umiditate, așa că este important să păstrezi picioarele, pantofii și șosetele cât mai uscate posibil, spune dr. Rowland.

Dacă îți transpira picioarele peste zi, pune o pereche suplimentară de șosete în geantă și schimbă-ți șosetele la prânz sau după antrenament.

De asemenea, mențiii picioarele uscate folosind șosete din bumbac și pantofi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau pielea. Aceste materiale naturale permit evaporarea umezelii de pe picioare. Materialele artificiale, cum ar fi nailonul sau plasticul, captează umezeala.

Dezinfectează-ți pantofii

Un spray dezinfectant de uz general, ca cel care conține etanol și alte ingrediente de igienizare, ucide bacteriile.

„Scoateți branțul din pantof, pulverizați ușor branțul și lăsați-l să se usuce timp de 24 de ore. Apoi, când puneți branțul înapoi în pantof, este tratat”, spune dr. Rowland.

Folosește pudră

Dacă observi că îți transpiră picioarele, poți încerca un antiperspirant pentru picioare fără prescripție medicală, pudră de talc pe piele, sau puțin amidon de porumb presătat în pantof pentru a menține picioarele uscate.

„Puteți folosi chiar și un antiperspirant obișnuit pentru subrat – care va ajuta cu siguranță la controlul umidității”, spune dr. Rowland.

Dacă nu se rezolvă așa, problema mirosului, atunci este nevoie de medicamente  pe bază de prescripție medicală, conceput pentru a trata umezeala picioarelor.

Sursa: Cleveland Clinic