Sindromul de hiperstimulare ovariana, ce este si cum il poti recunoaste

1 sindromul de hiperstimulare ovariana jpg jpeg

Stare anormala, generala, a organismului, sindromul de hiperstimulare ovariana se manifesta prin deshidratare intravasculara si poate fi pentru unele paciente fatal.

Te intrebi cum se poate dezvolta sindromul de hiperstimulare ovariana? In cele mai multe cazuri, tratamentele de fertilizare in vitro sunt responsabile pentru declansarea acestui neajuns. Acest lucru se intampla, deoarece succesul fertilizarii se bazeaza pe numarul de ovule obtinute. Ca sa obtina in laborator cat mai multe ovule pentru fertilizare, femeile sunt supuse unui proces de hiperstimulare ovariana controlata. Pe tot parcursul tratamentului de stimulare ovariana, femeile sunt monitorizate, iar dozele hormonale se ajusteaza. Daca rezerva ovariana este crescuta, iar doza initiala de hormoni genereaza un raspuns exagerat, medicul trebuie sa ia masuri ca sa previna aparitia sindromului de hiperstimulare ovariana.

Sindromul de hiperstimulare ovariana, circa 30% risc dupa fertilizare in vitro

Statistic, exista un risc de aproximativ 30% de a dezvolta sindromul de hiperstimulare ovariana in urma tratamentului pentru fertilizare in vitro. Trebuie sa stii si ca sindromul se poate manifesta in diferite grade de severitate, insa formele moderate si severe se intalnesc in mai putin de 5% din cazuri.

In functie de momentul cand se instaleaza, sindromul de hiperstimulare ovariana poate fi precoce sau tardiv.

Primul tip, cel in faza incipienta, apare la cateva zile dupa recoltarea ovulelor. Al doilea tip de sindrom poate aparea dupa obtinerea sarcinii, cand se adauga si hormonii produsi de sarcina in sine.

Ce simptome indica sindromul de hiperstimulare ovariana

Simptomele care sugereaza instalarea sindromului de hiperstimulare ovariana sunt balonare, disconfort abdominal usor. La ecografie se pot identifica ovare mai mici de 8 cm, acesta fiind un alt simptom important pentru sindromul in forma precoce. De precizat ca dimensiunea ovarelor este adesea proportionala cu numarul de foliculi, dar nu se coreleaza neaparat cu severitatea sindromului.

Forma moderata a sindromului de hiperstimulare ovariana presupune durere abdominala moderata, senzatie de greata cu sau fara varsaturi, iar la ecografia abdominala se identifica ovare de 8-12 cm.

Forma severa a acestui sindrom se manifesta prin episoade rare de urinare, sange foarte concentrat (din cauza iesirii apei din interiorul vaselor de sange), un nivel de proteine serice scazut. Masurate ecografic, ovarele vor atinge dimensiuni mai mari de 12 cm.

Cine este la risc sa sufere

In general, orice femeie care trece printr-un tratament de stimulare ovariana, dar in special cele tinere, cele care sufera de sindromul ovarelor polichistice, cele care dezvolta mai mult de 20 de foliculi ovarieni in timpul stimularii ovariene controlate si cele care au mai avut anterior o experienta similara sunt la risc sa dezvolte sindromul de hiperstimulare ovariana.

Citeste mai multe despre sindromul de hiperstimulare ovariana:

Chisturile ovariene - cum le tratam

Cauzele esecului unui FIV