Sfaturi pentru prevenirea cariilor

1 2 jpg jpeg

Dantura este una dintre cele mai importante la un om, fie bărbat sau femeie. A avea o dantură frumoasă înseamnă îngrijirea dinţilor şi lipsa cariilor. Până să ajungem să avem nevoie de intervenţia unui medic stomatolog, putem avea grijă acasă de dantura noastră. Iată 6 lucruri simple pe care le puteţi face pentru prevenirea cariilor.

Sfaturi pentru prevenirea cariilor – perierea dinţilor

Perierea danturii cât mai des, dar şi îngrijirea spaţiului dintre dinţi cu aţă dentară este importantă. După fiecare masă principală şi consumul de băuturi precum cafea, ceai sau băuturi răcoritoare, încercaţi să vă periaţi dantura. Dacă nu puteţi să periaţi, este bine şi dacă clătiţi gura sau mestecaţi mentă sau salvie proaspătă.

Cu cât cavitatea bucală este mai curată, cu atât cariile nu vor apărea, căci nu se creează un mediu favorizant pentru bacterii. Păstraţi-vă cavitatea bucală cât mai curată, folosind apă de gură, apă cu argilă, spălarea dinţilor şi gargară cu bicarbonat de sodiu şi mestecarea salviei sau mentei proaspete.

Sfaturi pentru prevenirea cariilor – mese regulate, fără gustări

Evitaţi să mâncaţi prea des şi să sorbiţi lichidele. Există alimente mai puţin benefice pentru dantură, precum chipsurile, băuturile răcoritoare, prăjiturile, bomboanele, caramelele, etc. Fructele, mai ales merele, legumele proaspete, lactatele favorizează păstrarea unei cavităţi bucale curate. De asemenea, un program regulat de masă şi igiena după fiecare mestecare sunt foarte importantă.

Tratamentele antibacteriene sunt oricând bine venite, mai ales dacă aveţi o predispoziţia spre formarea cariilor din cauza unor afecţiuni. Este bine ca aceste tratamente să fie discutate cu medicul stomatolog. Este bine să efectuaţi vizite anuale la medicul stomatolog, pentru a îndepărta cariile imediat după formarea lor. Astfel se împiedică şi extinderea cariilor.

Sfaturi pentru prevenirea cariilor – duşul bucal, excelent împotriva formării cariilor

Evitaţi fumatul şi consumul în exces de dulciuri. Dacă o faceţi, trebuie să vă periaţi de cel puţin două ori pe zi. Este bine să se mestece bine alimentele, astfel acestea nu mai rămân printre dinţi.

Un alt lucru pe care îl puteţi face pentru o dantură de invidiat este duşul bucal. Duşul bucal se face folosind irigatorul bucal, care pulsează cam 40 de mii de jeturi pe minut către dinţi şi gingii. Astfel, irigatorul poate elimina resturile de mâncare şi în acelaşi timp stimulează circulaţia sangvină la nivelul gingiilor. Acesta se face înainte de perierea dinţilor şi este mult mai eficient decât aţa dentară sau apa de gură la un loc.