Ureea seric─â: de ce este important─â aceast─â analiz─â

1 hemoleucograma jpg jpeg

Ureea este o moleculă rezultată în urma procesului de descompunere a proteinelor. Dozarea ureei serice este indicată pentru evaluarea funcţiei renale.

Ureea seric─â este o analiz─â necesar─â pentru diagnosticarea ┼či monitorizarea tratamentului ├«n insuficien┼úa renal─â. De asemenea, este un test util pentru a monitoriza func┼úia renal─â la persoanele cu diabet zaharat sau care au avut un infarct miocardic. C├ónd rinichii nu mai func┼úioneaz─â corespunz─âtor, exist─â o cre┼čtere ├«n s├ónge a concentra┼úiei de uree, creatinin─â ┼či acid uric. De asemenea, anumite boli de ficat pot afecta nivelul ureei serice. Pentru evaluarea func┼úiei renale, medicii recomand─â adesea dozarea creatininei ┼či a ureei serice, cre┼čterea lor corelat─â fiind un bun indicator al insuficien┼úei renale.

Cum te preg─âte┼čti

Analiza se face diminea┼úa, pe nem├óncate. Este recomandat ca ├«n ziua precedent─â test─ârii s─â se evite excesul de alimente care con┼úin multe proteine (carne).  

Ce arat─â valorile

Un nivel al ureei serice mai mare dec├ót cel de referin┼ú─â apare ├«n: insuficien┼ú─â renal─â, leziuni la nivelul rinichilor, infec┼úii, accident cardiovascular, ┼čoc, stres, administrarea unor medicamente ┼či la persoanele cu o alimenta┼úie bogat─â ├«n proteine. Hemoragiile gastrointestinale, hipertiroidismul, sindromul Cushing, insuficien┼úa cardiac─â, pielonefrita ┼či obstruc┼úia tractului urinar sunt alte cauze ale ureei serice crescute.

Scăderi ale ureei serice se pot observa la cei cu carenţă de proteine sau în cazul de malabsorbţie a acestora ori în bolile hepatice grave.

INFO

În cazul copiilor sau al gravidelor, valorile ureei serice pot fi mai mari decât cele normale.

Cite┼čte ┼či: Medic nefrolog: consumul de lichide este extrem de important ├«n prevenirea afec┼úiunilor renale