Ureea serică: de ce este importantă această analiză

1 hemoleucograma jpg jpeg

Ureea este o moleculă rezultată în urma procesului de descompunere a proteinelor. Dozarea ureei serice este indicată pentru evaluarea funcţiei renale.

Ureea serică este o analiză necesară pentru diagnosticarea şi monitorizarea tratamentului în insuficienţa renală. De asemenea, este un test util pentru a monitoriza funcţia renală la persoanele cu diabet zaharat sau care au avut un infarct miocardic. Când rinichii nu mai funcţionează corespunzător, există o creştere în sânge a concentraţiei de uree, creatinină şi acid uric. De asemenea, anumite boli de ficat pot afecta nivelul ureei serice. Pentru evaluarea funcţiei renale, medicii recomandă adesea dozarea creatininei şi a ureei serice, creşterea lor corelată fiind un bun indicator al insuficienţei renale.

Cum te pregăteşti

Analiza se face dimineaţa, pe nemâncate. Este recomandat ca în ziua precedentă testării să se evite excesul de alimente care conţin multe proteine (carne).  

Ce arată valorile

Un nivel al ureei serice mai mare decât cel de referinţă apare în: insuficienţă renală, leziuni la nivelul rinichilor, infecţii, accident cardiovascular, şoc, stres, administrarea unor medicamente şi la persoanele cu o alimentaţie bogată în proteine. Hemoragiile gastrointestinale, hipertiroidismul, sindromul Cushing, insuficienţa cardiacă, pielonefrita şi obstrucţia tractului urinar sunt alte cauze ale ureei serice crescute.

Scăderi ale ureei serice se pot observa la cei cu carenţă de proteine sau în cazul de malabsorbţie a acestora ori în bolile hepatice grave.

INFO

În cazul copiilor sau al gravidelor, valorile ureei serice pot fi mai mari decât cele normale.

Citeşte şi: Medic nefrolog: consumul de lichide este extrem de important în prevenirea afecţiunilor renale