Trei modificări ale scaunului care pot indica un cancer

Un medic a subliniat semnele de avertizare ale unui tip de cancer „tăcut”, vizibile la nivelul sistemului digestiv.

Deoarece este vital să depistezi afecțiunea devreme pentru a avea cele mai bune șanse de supraviețuire, este indicat să fii infiormat despre simptomele unuia dintre cele mai leatele forme de cancer, cel pancreatic.

1 pancreas jpg jpeg

Rata de supraviețuie în cancerul pancreatic este mică. Foto: Shutterstock

Cancerul pancreatic are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate cancerele. Această statistică sumbră se datorează în mare parte și faptului că, în stadiile incipente, nu provoacă simptome, de aici și sintagma de „ ucigaș tăcut”. Din păcate, această formulare descrie afecțiuni medicale fără simptome evidente care pot progresa într-un stadiu avansat înainte de a fi detectate.

Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy, a împărtășit cu Express.co.uk principalele simptome ale cancerului pancreatic care se pot manifestala nivelul sănătății intestinale.

Dr. Lee a spus: „Modul în care cancerul pancreatic vă afectează obiceiurile intestinale variază în funcție de poziția tumorii în pancreas și dacă aceasta cauzează obstrucția căilor biliare.”

În timpul digestiei normale, ficatul produce bilă care trece din vezica biliară în prima parte a intestinului, unde dă fecalelor culoarea maronie caracteristică.

Cu toate acestea, dacă cancerul pancreatic blochează trecerea bilei în intestine, fecalele pot avea un aspect și o culoare neobișnuită

Prin urmare, medicul a recomandat să urmăriți următoarele modificări:

- Constipație

- Diaree

- Steatoree

Steatoreea se referă la scaune palide, grase, urât mirositoare care plutesc în toaletă.

Chiar dacă simptomele cancerului pancreatic sunt extrem de dificil de detectat, modificările din fecale sunt prezente și raportate de toți cei diagnosticați, potrivit cercetărilor, publicate în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Mai exact, subiecții din studiu s-au plâns de toate cele trei modificări ale scaunului care pot fi observate în cancerul pancreatic.

Alte simptome și semne importante care au fost semnificativ mai frecvente în cercetarea realizată asupra pacienților dioagnosticați cu cancer pancreatic au fost pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, durerile abdominale, balonarea, eructațiile și oboseala.

Dr Lee a spus: „Este important să te uiți la faecale după eliberarea intestinelor. Dacă observi modificări care durează șapte zile sau mai mult, cum ar fi scaune palide, uleioase sau ai diaree sau constipație care nu sunt normale, raportați-le medicului de familie.”

Alte semne revelatoare ale cancerului pancreatic de care ar trebui să fii conștient includ:

·     Icter (piele și ochi galbeni, scaune palide și urină închisă la culoare)

·     Dureri de burtă (aceasta se poate agrava după mese și când vă culcați)

·     Pierdere în greutate inexplicabilă

·     Să te simți rău

·     Indigestie

·     Febră cu accese de frisoane

·     Tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge)

·     Diabetul cu debut la vârsta mijlocie.

Sursa: Express