Tumoră tiroidiană gigant, operată la un spital privat din Bucureşti

O realizare medicală remarcabilă a avut loc recent la o clinică privată din Capitală. Domnul doctor Ionuț Sandu, Medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia endocrină și tiroidiană, a efectuat cu succes cea mai complexă intervenție chirurgicală endocrina de până acum din Romania.

Intervenția a vizat o pacientă în vârstă de 33 de ani cu o gușă tiroidiană gigant. Deși analizele de sânge ale pacientei aveau valori normale, tumora sa a crescut progresiv în ultimii 21 de ani. Cazul este unic, reprezentând cea mai mare tumoră tiroidiană operată înscrisă până în prezent în Registrul European de chirurgie endocrină.

image

Datorită complexității intervenției și pentru siguranța pacientei, a fost utilizată o tehnică avansată - neuromonitorizarea intraoperatorie (IONM) a nervilor laringieni. Acest echipament de ultimă generație permite chirurgilor efectuarea operației cu o rată crescută de succes.

image

Din cauza vascularizației foarte abundente și a dimensiunilor gigant ale tumorii (greutate 1580 g, diametrul tumoral 36 centimetri), o astfel de intervenție durează în mod obișnuit 5 - 6 ore. Dar mulțumită dispozitivelor de sigilare vasculară și a dispozitivului de neuromonitorizare cu care este dotat blocul operator, intervenția a durat 2 ore. Operația de tiroidă a decurs fără complicații. Pacienta, a cărei viață s-a schimbat post-operator, se recuperează rapid și a fost externată la doar o zi după intervenție, fără dureri și fără riscuri.