Persoanele cu această grupă de sânge au un risc mai mare de a face accident vascular

În afara factorilor de risc cunoscuţi, grupa de sânge ar putea fi un indicator pentru riscul unei persoane de a face un accident vascular cerebral înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, conform unui studiu de amploare citat de sciencesetavenir.fr.

image

Accidentul vascular cerebral se produce în urma întreruperii fluxului circulator de la nivelul creierului. Câteva minute de privare de oxigen la nivel cerebral duc la deteriorarea celulelor nervoase, lucru ce poate avea consecinţe precum paralizia totală sau parţială, pierderea capacităţii de a vorbi şi dificultăţi în ceea ce priveşte efectuarea treburilor zilnice.

Există două tipuri de accident vascular cerebral: ischemic şi hemoragic.

Accidentul vascular ischemic se produce când un vas de sânge este este astupat de un obstacol pe traiectul lui sau printr-un cheag de sânge plecat de la trombii organizaţi în inimă sau pe vasele de sânge. Este cea mai frecventă formă de AVC (80%).

Accidentul vascular hemoragic are loc în urma ruperii unui vas de sânge, care poate fi malformat congenital (anevrisme, angioame) sau dobândit (prin traumatisme sau tumori). Hemoragia se poate produce în interiorul sau în afara creierului şi poate necesita o intervenţie neurochirurgicală.  

Vezi şi Dr. neurolog: simptomele care anunţă producerea unui accident vascular cerebral

Grupa A are un risc mai mare de a face un accident vascular

Pentru a afla cine ar putea fi mai predispus la un accident vascular cerebral ischemic înainte de vârsta de 60 de ani, specialiştii de la Universitatea din Maryland au efectuat o analiză de amploare publicată în revista de specialitate Neurology. Rezultatele lor sugerează că există într-adevăr o diferență de risc în funcție de grupa de sânge.

Specialiştii au analizat 48 de studii pe acest subiect, care au inclus 17.000 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral şi un grup de control de 600.000 de persoane care nu au suferit niciodată un AVC. Toţi aveau vârsta cuprinsă între 18 şi 59 de ani.

Rezultatele specialiştilor au arătat că, într-adevăr, există diferenţe între grupele de sânge când vine vorba de riscul de a face un AVC. Persoanele cu grupa de sânge A au o probabilitate cu 16% mai mare de a face un accident vascular în comparaţie cu celelalte grupe de sânge. Cele cu grupa B au o probabilitate cu 11% mai ridicată, în schimb, cele cu tipul O au cu 12% mai mici riscuri.

Nu se ştie cu exactitate de ce grupa de sânge A are un risc mai mare de a suferi un accident vascular înainte de 60 de ani. „Cu toate acestea, credem că grupa de sânge predispune oamenii la coagulare”, a explicat dr. Dr Braxton Mitchell pentru Sciences et Avenir. Coagularea excesivă a sângelui duce la apariția cheagurilor, responsabile de apariția accidentelor vasculare cerebrale ischemice. „De asemenea, constatăm că grupa sanguină A este asociată cu tromboembolismul venos precoce, o altă tulburare de sângerare”.

Citeşte şi: Învaţă să recunoşti accidentul vascular cerebral. Opinia medicului 

Cercetătorii spun că persoanele cu grupa de sânge A nu ar trebui să fie totuşi excesiv de îngrijorate. Grupa de sânge este un risc mai slab în comparaţie cu alţi factori de risc importanţi precum hipertensiunea şi fumatul.