Cum tratezi durerea de spate fără medicamente. Terapia care dă rezultate

Este bine de ştiut că pentru ameliorarea durerilor de spate o soluţie de tratament este fizioterapia. Cristian Neacşu, specialist în fizioterapie şi terapie manuală, ne spune ce proceduri pot da rezultate.

image

Durerile de spate sunt un subiect des întâlnit și dezbătut în domeniul medicinei și al fizioterapiei, incidența acestui tip de durere fiind în creștere în ultimele decenii, motiv pentru oamenii apelează în mod frecvent la sfatul medicului și al fizioterapeutului. Odată cu apariția durerilor de spate, calitatea vieții individului scade în cele mai multe situații, acesta experimentând deseori stări de anxietate, insomnii, tensiune fizică generalizată, scăderea randamentului la locul de muncă etc. 

Durerea de spate poate avea, de asemenea, cauze variate, simptomele diferind în funcție de zona afectată (zona cervicală, toracică, lombară, sacrală și coccigiană). Totodată, simptomatologia diferă și în funcție de originea durerii (de tip muscular, nervos, articular și osos), în urma examinării de către specialist, stabilindu-se clar sursa provocatoare de durere.

În funcție de intensitatea și durata durerilor de spate, se pot evidenția 2 faze: cea acută, în care durerea este de o intensitate crescută și durează o perioadă scurtă, şi cea cronică, unde simptomul dureros se menține o perioadă îndelungată.

Conform studiilor, durerile de spate sunt mai frecvente în rândul femeilor, decât al bărbaților, ca urmare a unor dezechilibre hormonale.

Printre factorii de risc în apariția durerilor de spate putem evidenția posturile vicioase (scolioze, cifoze, lordoze), prelungirea anumitor poziții pentru o perioadă îndelungată, ceea ce scade considerabil mobilitatea segmentelor coloanei vertebrale, obezitatea sau excesul de greutate, vârsta, fumatul, stresul, anxietatea, exercitarea anumitor profesii ce implică un stres mecanic asupra structurilor corpului, sedentarismul – lipsa unui stil de viaţă activ.

Citeşte şi: Statul mult pe scaun - cum îţi afectează sănătatea şi ce poţi face pentru a combate neplăcerile

Terapia este individualizată

Tratamentul durerilor de spate este stabilit pe baza unei examinări amănunțite, efectuate de către medic sau fizioterapeut, urmând ca pacientul să parcurgă o schemă de tratament personalizată.  

În funcție de tipul de durere și intensitatea acesteia pot fi enumerate diverse tipuri de tratament precum tratamentul medicamentos, tratamentul kinetic, electroterapia, terapia manuală, masajul și alte terapii complementare. Fizioterapia vine în ajutorul pacientului cu o serie de proceduri specifice și scheme de recuperare personalizate, având că scop principal redobândirea condiției individului și a calității vieții acestuia, dar și prevenirea apariției unor astfel de episoade neplăcute.

Citeşte şi: Dureri de spate şi postură incorectă? Încearcă elongaţiile!