„Cu cinci minute în urmă eram un om sănătos. Brusc, nu mai eram”. Povestea unui învingător

image

Diagnosticul de cancer îi neliniștește pe mulți pacienți, însă, în prezent, datorită noilor metode de tratament disponibile, această afecțiune poate fi tratată cu succes. Mai ales dacă este descoperită din timp, crescând astfel șansele de vindecare și calitatea vieții pacientului. Optimismul și dorința de a lupta cu această boală sunt de asemenea importante, după cum o demonstrează Octav, un pacient diagnosticat cu patru tipuri de cancer în ultimii douăzeci de ani: melanom malign, cancer la rinichi, cancer de vezică urinară și cancer pulmonar.

Fiecare dintre aceste boli a fost descoperită întâmplător, în urma controalelor medicale de rutină, pentru că Octav nu avea semne și simptome care să-l îngrijoreze. Pacientul își amintește și astăzi ziua în care viața lui s-a schimbat: „Cu 5 minute în urmă mă simțeam bine, eram un om sănătos. Brusc, nu mai eram. În câteva minute viața mi-a trecut prin fața ochilor și nimic nu mai era ca înainte. În manual se spune că treci în ordine prin toate stările procesului durerii: negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Așa e în manual, în realitate treci prin toate în același timp, nimic nu are logică.”

Pe parcursul a douăzeci de ani, Octav a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale și tratamente oncologice. Ultimul protocol terapeutic l-a urmat la Centrul Oncologic SANADOR, pentru un cancer pulmonar descoperit în anul 2016. De data aceasta, i-a fost recomandată o intervenție chirurgicală realizată laparoscopic, pentru îndepărtarea tumorilor de pe plămâni, urmată de mai multe sesiuni de chimioterapie. În prezent, pacientul este monitorizat de Dr.Mircea Dediu, Șeful Secție de Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR.

„Eu nu am avut simptome, nu am avut dureri, totul a fost descoperit din pură întâmplare, pentru că făceam controale medicale de rutină. Dacă se fac periodic, acestea te ajută să descoperi problemele la timp și atunci altfel aplici niște măsuri”, declară pacientul, care vorbește despre medicii de la SANADOR ca despre a doua lui familie.

„În 2016 a fost cel mai greu: cancer pulmonar, la care am descoperit mai întâi metastazele vertebrale. Fiind a patra oară, am învățat să trec mai repede prin etapele de negare, furie, negociere, depresie, acceptare. Ajungi mai repede în faza de acceptare. Practic câștigi timp. Am făcut trei operații în două  luni”, își amintește Octav, învingător în lupta cu cancerul, care îl consideră pe domnul doctor Mircea Dediu ca pe un frate sau un tată.

Din toată experiența lui îndelungată în lupta cu cancerul, Octav a învățat că această afecțiune este tratabilă dacă este respectată o regulă simplă: efectuarea controalelor medicale periodice. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de consultații efectuate de medici de elită, de analize și investigații imagistice realizate cu aparatură de ultimă generație (ecografie, computer tomografie, examen RMN cu putere 3 Tesla, scintigrafie / SPECT-CT, PET-CT), în funcție de indicații, precum și de un terapii personalizate, care, în cazurile complexe, sunt stabilite de Comisia oncologică multidisciplinară – Tumor Board.

În fiecare an, în prima duminică a lunii iunie se serbează Ziua Națională a Supraviețuitorului de Cancer, dedicată pacienților care au învins în această luptă. Acesta este un moment potrivit pentru a sublinia importanța consultațiilor medicale periodice, care permit depistarea precoce a cancerului, a tehnologiei medicale avansate și a expertizei medicale în tratarea eficientă și pe termen lung a acestei afecțiuni. Nu aștepta să fie prea târziu!