Semne de avertizare că ai putea avea embolie pulmonară

Pentru un sfert dintre persoanele cu această afecțiune înspăimântătoare, moartea subită poate fi primul și singurul simptom. Iată ce trebuie să știi, potrivit The Healthy.

Ce este embolia pulmonară?

O afecțiune gravă, embolia pulmonară are loc atunci când un cheag de sânge blochează un vas din plămân. Cheagul se dezvoltă de obicei într-o altă parte a corpului, cel mai adesea la nivelul picioarelor. „Din motive neclare, se disloca și călătorește prin corp, trece de inimă și apoi ajunge în plămâni”, explică Adhir Shroff, MD, cardiolog intervențional la Universitatea din Illinois.

image

Amețeala, anxietatea, leșinul, pot fi semne de embolie pulmonară. Foto: Shutterstock

Când un cheag este la fel de mare ca artera sau vasul de sânge, îl blochează și blochează fluxul de sânge către o parte a plămânului, explică el.

Cine este vulnerabil la o embolie pulmonară?

Deși se poate întâmpla oricui, anumite persoane sunt mai predispuse să dezvolte un cheag de sânge, care apoi poate deveni o embolie pulmonară. Aceasta îi include pe cei care au suferit o intervenție chirurgicală recentă, sunt obezi, au cancer, boli de inimă sau plămâni sau au șold sau picior rupt sau dacă au născut în ultimele șase săptămâni.

De asemeena, contraceptivele orale combinate – care conțin atât estrogen, cât și progesteron – vor crește nivelul factorilor de coagulare din sânge. Conform Alianței Naționale a Cheagurilor de Sânge din SUA, creșterea riscului de emobilie este mică: 1 din 1.000 de femei în fiecare an care utilizează aceste medicamente va avea un cheag, dar dacă ai o tulburare de coagulare cunoscută, cum ar fi trombofilia, discută cu medicul despre alternative la aceste antioconcepționale.

Fă mișcare

Dacă nu pompezi viguros sângele prin vene, poți avea un risc mai mare de apariție a unui cheag de sânge. „Acest lucru se poate întâmpla în cazul persoanelor care stau o perioadă prelungită de timp, cum ar fi călătoriile cu avionul, autobuzul sau mașina”, spune dr. Shroff. Ridicați-vă și plimbați-vă în mod regulat pentru a stimula circulația.

Care sunt semnele de avertizare?

Semn de avertizare pot fi durere sau roșeață la nivelul picioarelor. Unii pacienți simt mai întâi cheagul de sânge în picior, spune dr. Shroff, ca durere, umflare și roșeață, spune el. Această afecțiune se numește tromboză venoasă profundă. De acolo, cheagul poate călători în plămâni și poate declanșa o embolie pulmonară. Sună-ți medicul dacă observi dureri și crampe la gambe, piele roșie pe picior sau o senzație de căldură la nivelul piciorului, notează Clinica Mayo.

Dificultăți de respirație

Pentru unii pacienți, primul semn al unei embolii pulmonare este după ce cheagul a călătorit în plămân. Cel mai frecvent simptom este atunci scurtarea respirației. „Debutul este de obicei destul de rapid și relativ dramatic. Pacienții vor spune „M-am descurcat de minune aseară și azi dimineață m-am trezit să merg la baie și aveam probleme cu respirația”, spune dr. Shroff.

Durere în piept

Dacă respiri adânc, te doare? Durerea toracică este un alt semn de avertizare al unei embolii pulmonare. Când o parte a funcției plămânilor este compromisă, mai puțin oxigen poate ajunge la inimă, ceea ce duce la durere, care poate fi ascuțită și sub formă de junghi.

Tuse cu sânge

Unul dintre cele mai înspăimântătoare simptome este tusea care produce mucus amestecat cu sânge. Acest lucru este mai puțin frecvent decât celelalte simptome de pe această listă, cum ar fi scurtarea respirației, spune dr. Shroff. Dar acesta este un semn care îți va atrage atenția - ar putea fi, de asemenea, un semn de boală pulmonară, inclusiv cancer pulmonar. Dacă ai acest simptom, sunați la medicul dumneavoastră.

Amețeală

Dacă suferi de o embolie pulmonară, amețeala poate duce la leșin, potrivit Societății pentru Chirurgie Vasculară din SUA. Este bine de știut că, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine 17% dintre pacienții care sufereau de leșin au avut un cheag de sânge în plămâni.

Un sentiment de moarte iminentă

Sentimentele de anxietate sau de teamă pot semnala că experimentați o embolie pulmonară, potrivit Clinicii Cleveland. Acest lucru se poate datora parțial simptomelor fizice care provoacă anxietate, cum ar fi o inimă care bate puternic. Nu ignora semnele că ceva nu este în regulă; obține ajutor.

Fără simptome

Deși poți presupune că vei ști dacă ai o embolie, este posibil să nu se întâmple așa. Jumătate dintre cei cu embolie pulmonară nu au simptome, așa cum multe alte condiții amenintătoare de viață nu sunt vizibile imediat.  

Această listă de simptome seamană cu aceea pentru atac de cord.  „Embolia poate da simptome care să îi facă confuzi pe medici și pacienți. Poate să se manifeste precum arsuri la stomac, un atac de cord, insuficiență cardiacă, pneumonie și alte afecțiuni”, spune dr. Shroff. Deși nu depinde de tine să identifici corect ce se întâmplă (acesta este rolul medicului), cu siguranță ar trebui să soliciți asistență medicală pentru aceste simptome.

Indiferent de motivul din spatele dificultății de respirație sau a durerii în piept, problema de bază trebuie abordată.