Suplimentul care poate produce leziuni hepatice

Adăugarea de suplimente alimentare la rutina ta de îngrijire poate fi o modalitate excelentă de a -ți completa dieta pentru a-ți sprijini o serie de funcții, de la digestie la metabolism.

Cu toate acestea, este întotdeauna importantă precauția. Multe opțiuni sănătoase se pot transforma în variante dezastruoase deoarece  pot avea efecte secundare periculoase, mai ales atunci când sunt luate în doze mari. Aceaste alegeri includ un supliment popular, foarte comun, niacina.

 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock

Luate în exces, suplimentele alimentare pot genera probleme organismului. Foto:Shutterstock

Niacina, sau vitamina B3, oferă multe beneficii, inclusiv scăderea colesterolului. Dar, deși este de obicei sigură în dozele recomandate, acest supliment poate deveni și periculos dacă luați prea mult din el. Pentru a descoperi câteva dintre potențialele efecte secundare, Revista She Finds a discutat cu nutriționistul Lisa Richards, creatorul The Candida Diet. Ea a spus că pielea înroșită, problemele digestive, leziunile hepatice și glicemia crescută sunt toate riscuri de luat în considerare.

Înroșirea pielii

„Dozele mari de niacină, de obicei peste doza zilnică recomandată, pot provoca înroșirea pielii, caracterizată prin roșeață, mâncărime și senzații de furnicături”, avertizează Richards. Potrivit ei, acest efect este mai frecvent dacă iei suplimentele de niacină cu eliberare imediată, mai degrabă decât pe cele cu eliberare prelungită.

Probleme digestive

Problemele digestive sunt un alt efect secundar comun al consumului de prea multă niacină. Richards menționează tulburările de stomac, greața, vărsăturile și diareea ca unele dintre problemele de luat în considerare.

Leziuni hepatice

Deși este rar, unul dintre cele mai periculoase efecte secundare potențiale ale niacinei este afectarea ficatului. Potrivit lui dr. Richards, „dozele extrem de mari de niacină, în special din suplimente, pot provoca toxicitate hepatică”. Din acest motiv, spune ea, „Monitorizarea regulată a funcției hepatice este importantă atunci când utilizezi suplimente de niacină în doze mari”.

Glicemie ridicată

În cele din urmă, Richards ne spune că niacina ar putea afecta, de asemenea, nivelul zahărului din sânge.

„Niacina poate crește nivelul de zahăr din sânge, în special la persoanele cu diabet”, explică ea. Ca și în cazul ficatului, ea adaugă că „este necesară monitorizarea atentă a nivelului de glucoză din sânge atunci când utilizați suplimente de niacină”. Din fericire, există mai multe obiceiuri pe care le poți aborda pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge.

În timp ce niacina poate fi periculoasă în doze mari, ceea ce poate duce toate aceste efecte secundare menționate mai sus, este în general sigură atunci când este luată cu prudență. La fel ca în cazul oricărui supliment, este întotdeauna important să discuți cu medicul înainte de a adăuga niacină la regimul tău alimentar și să urmărești instrucțiunile pentru a te asigura că iei doze sigure de supliment.