Ce legătură este între cancerul de vezică și picioarele umflate?

Picioarele uflate pot fi semnul unor afecțiuni circulatorii sau al retenției de apă, dar medicii avertizează și asupra faptului că ar putea indica o altă condiție gravă de sănătate, scrie Express.

Potrivit publicației englezești Express, picioarele umflate ar putea semnala stadiul „cel mai sever” al cancerului de vezică urinară.

image

Edemul la nivelul picioarelor, alături de alte simptome, poate indica cancer de vezică Foto: Shutterstock. 

Cancerul vezicii urinare apare atunci când celulele anormale din mucoasa vezicii urinare încep să crească și să se dividă într-un mod necontrolat. La fel ca multe tipuri de cancer, există mai multe semne de avertizare legate de instalarea bolii la care trebuie să fiți atenți.

Chirurgul urolog Jeremy Oates, a explicat: „În majoritatea situațiilor, adică în mai mult de 70 la sută din cazuri, cancerul de vezică urinară este superficial, ceea ce înseamnă că se dezvoltă pe mucoasa vezicii urinare și nu invadează peretele vezicii urinare. Cancerul de vezică poate fi format din tumori de grad scăzut, dar și de grad înalt.

Tumorile superficiale, de grad scăzut, sunt rareori grave, deși pot provoca simptome problematice și au șanse mari de recidivă.

În schimb, tumorile de grad înalt au un risc mult mai mare de a evolua către o boală invazivă musculară, care necesită tratamente mai invazive.”

Potrivit specialistului citat de Express, unele dintre simptomele inițiale la care trebuie să fii atent sunt: prezența sângelui în urină, durere, de obicei o senzație de arsură atunci când urinezi, durere în partea inferioară a spatelui sau de burtă, urinări frecvente.

„Aceste simptome pot fi adesea legate de o serie de afecțiuni non-canceroase mai puțin grave”, a clarificat urologul Jeremy Oates.

„Cu toate acestea, dacă aveți oricare dintre aceste simptome, este important să vă consultați medicul de familie, astfel încât o trimitere și un diagnostic să poată fi puse cât mai repede posibil.”, a adăugat specialistul.

Ca opțiuni de tratament pentru cancerul vezicii urinare, medicul urolog Jeremy Oates a menționat:

Îndepărtarea transuretrală a tumorii vezicii urinare - Aceasta este de obicei prima opțiune de tratament pentru cancerul vezicii urinare precoce. Un chirurg va elimina tumora din vezica urinara operație care se face în mod normal sub anestezie generală, deși adesea se poate face și ca internare de o zi.

Cistectomia (înlăturarea vezicii urinare) - Acesta este procesul de îndepărtare a întregii vezici urinare și este de obicei efectuat în cazurile cu risc ridicat și invazive. Odată ce vezica urinară este îndepărtată, va fi necesar să aveți o altă modalitate de a colecta și de a urina, adică o stomă.

Radioterapia - Progresele recente în radioterapie au îmbunătățit semnificativ rezultatele tratamentului pentru bolile canceroase invazive musculare, ceea ce înseamnă că ratele de succes ale tratamentului sunt adesea echivalente cu intervenția chirurgicală, permițând în același timp pacientului să-și păstreze vezica urinară.

Chimioterapia - Adesea folosită înainte de chistectomie și radioterapie pentru a îmbunătăți ratele de vindecare ale tratamentului.

Citește și Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la carnea roșie