De ce bărbații au erecții de dimineață? Răspund specialiștii!

Dacă ești bărbat sau ai petrecut timp alături de un bărbat suficient încât să vă treziți împreună dimineața, probabil că ai observat erecțile spontane, de dimineață.

Dar de ce, mai exact, se întâmplă asta? Și este vreodată un semn al unei probleme? Urologul Ryan Berglund, răspunde la întrebările pe această temă, pentru Cleveland Clinic.

De ce exact apar erecțiile de dimineață?

„Nervul sacral, parte a sistemului nervos parasimpatic, controlează erecțiile. Sistemul nervos simpatic este cel care te pregătește pentru acțiune și te face să fii capabil de răspunsul de luptă sau de fugă, de exemplu.

Sistemul nervos parasimpatic, pe de altă parte, este cel activ în timp ce corpul tău se odihnește și se repară. Este responsabil pentru lucruri precum digestia, eliminarea deșeurilor și excitarea sexuală.

Sistemul nervos parasimpatic este activ atunci când dormi, așa că erecțiile apar uneori în timpul somnului. Termenul erecție de dimineață, este de fapt o denumire greșită; penisurile pot deveni erecte și apoi fă aibă un aspect flasc din nou de mai multe ori pe parcursul unei nopți, dar este mai probabil să observi asta când te trezești. 

bărbat în pat  sursa   Shutterstock jpg

Erecțiile de dimineață sunt un semn de sănătate sexuală. Foto: Shutterstock 

În timpul somnului REM, sistemul tău nervos parasimpatic este mai activ și acesta este momentul cel mai probabil pentru a visa și, uneori, ai un vis erotic, care poate duce cu siguranță la o erecție și poate la ejaculare. De asemenea, o vezică plină ar putea apăsa și stimula nervul sacral”, spune Ryan Berglund.

La ce vârstă este normal să apară erecțiile de dimineață?

„Pot apărea la orice vârstă, chiar și fetușii de sex masculin au erecții în uter! Este foarte obișnuit ca prietenii mei care sunt părinți să mă sune pentru a mă întreba dacă este o problemă că copilul lor de 3 ani are o erecție. Răspunsul pe care le dau mereu este că este absolut normal”.

Pot erecțiile de dimineață să ne spună ceva despre disfuncția erectilă?

„Știm că disfuncția erectilă este multifactorială, există o mulțime de lucruri care au un impact. Funcția neurologică diminuată, problemele vasculare și problemele anatomice sau structurale cauzează uneori disfuncție erectilă.

Pe lângă toate aceste cauze fizice, există uneori și cauze psihologice. Uneori este greu de determinat ce o cauzează.

Ceea ce ne pot spune erecțiile de dimineață este dacă problema este fizică sau psihologică.

Am văzut astăzi un pacient care mi-a spus că a dezvoltat recent disfuncție erectilă, dar a fost supus unui stres enorm la locul de muncă. Într-un caz ca acesta, erecțiile de dimineață ar arăta că probabil că nu este nimic greșit din punct de vedere fizic și că problema este psihologică.

Problemele într-o relație, problemele la locul de muncă sau chiar traumele sexuale pot împiedica erecțiile. În aceste cazuri, eliminarea stresului sau a conflictului poate rezolva problema. Consilierea cu un terapeut instruit să trateze disfuncția erectilă poate ajuta.”

Ar trebui să îți faci griji cu privire la erecțiile de dimineață?

„Priapismul este o afecțiune în care o erecție durează mai mult de patru ore. Acest lucru poate duce la o disfuncție permanentă a penisului. De obicei erecțiile de dimineață scad imediat după ce te trezești. Dacă aveți erecții care durează mult mai mult decât atât, ar fi o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră.„, a mai spus Ryan Berglund pentru Cleveland Clinic.