Ce este infertilitatea secundară?

1 2 jpg jpeg

Pentru a răspunde la această întrebare am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Infertilitatea secundară este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcină după un an de contacte sexuale neprotejate, regulate, în perioadele fertile ale femeii, în cazul în care unul sau ambii parteneri au mai conceput copii anterior, ne-a spus dr. Vythoulkas.

De asemenea, sunt cazuri când, chiar dacă prima sarcină a fost concepută fără nicio problemă, a doua să nu mai apară în pofida încercărilor repetate. La fel ca în cazul infertilităţii primare, diagnosticată pentru unul din cinci cupluri la nivel mondial, cauzele nu aparţin doar unuia din membri, ci se împart aproape în mod egal. Investigaţiile nu le face doar femeia sau doar bărbatul, ci ambii parteneri.

În cazul

secundare, vârsta femeii este una dintre cele mai importante cauze ale întârzierii apariţiei unei noi sarcini. Aşa cum ştiţi, a continuat dr. Vythoulkas, femeia se naşte cu o anumită rezervă ovariană. Pe măsură ce anii trec, aceasta scade constant. Din punct de vedere al fertilităţii unei femei şi al sănătăţii ovocitelor ei, cea mai bună perioadă pentru a concepe un copil este între 18 şi 23 de ani.

Cum în ziua de azi sunt din ce în ce mai puţine femei care se gândesc să planifice o sarcină la această vârstă, momentul este amânat. Din ce în ce mai mult, astfel că după 30 de ani multe dintre femei aşteaptă ca minunea sarcinii să se întâmple. Şi aceasta întârzie pentru că declinul cantităţii ovocitelor este deja început. Iar după 35 de ani, scăderea fertilităţii se produce din ce în ce mai abrupt.

Din punct de vedere al bărbatului, trecerea anilor nu afectează producerea de spermă, acesta continuând să producă noi spermatozoizi. Studii mai noi arată însă că vârsta poate afecta calitatea şi cantitatea de spermă a unui bărbat în vârstă.

Alte cauze ale infertilităţii secundare, din punct de vedere al femeii, pot fi:

-

Apariţia endometriozei - afecţiune caracterizată de prezenţa ţesutului endometrial în afara uterului sau pe ovare, împiedicând eliberarea ovocitelor;

-

Ovulaţie deficitară - anovulatie, disfunctionalităţi premature ale ovarelor, ovulatie neregulata - din cauza prezenţei sindromului ovarelor polichistice;

-

Boli inflamatorii pelvine cauzate de prezenţa unor infecţii - Gonoree, Chlamydia;

-

Fibromul uterin;

-

Afecţiuni ale tiroidei;

-

Obezitate;

-

Afecţiuni cronice, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea.

În cazul partenerilor, a continuat dr. Vythoulkas, infertilitatea secundară poate să apară din cauza prezenţei unei boli cu transmitere sexuală, a unor anomalii ale spermei - număr redus de spermatozoizi sau nu de bună calitate, a bolilor cronice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială, a consumului de alcool şi tutun.

Nu în ultimul rând, aş adăuga pe lista posibilelor cauze ale infertilităţii secundare stresul, a punctat dr. Vythoulkas. Stresul de zi cu zi afectează în mod negativ şi scade calitatea vieţii. Din ce în ce mai des este asociat cu infertilitatea şi aceasta pentru că reduce numărul de contacte sexuale, scade libidoul sau duce la tulburări de erecţie, toate acestea reducând şansele de a concepe o sarcină.

2 jpg jpeg

Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro