Ce este infertilitatea secundar─â?

1 2 jpg jpeg

Pentru a răspunde la această întrebare am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Infertilitatea secundară este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcină după un an de contacte sexuale neprotejate, regulate, în perioadele fertile ale femeii, în cazul în care unul sau ambii parteneri au mai conceput copii anterior, ne-a spus dr. Vythoulkas.

De asemenea, sunt cazuri când, chiar dacă prima sarcină a fost concepută fără nicio problemă, a doua să nu mai apară în pofida încercărilor repetate. La fel ca în cazul infertilităţii primare, diagnosticată pentru unul din cinci cupluri la nivel mondial, cauzele nu aparţin doar unuia din membri, ci se împart aproape în mod egal. Investigaţiile nu le face doar femeia sau doar bărbatul, ci ambii parteneri.

În cazul

secundare, v├órsta femeii este una dintre cele mai importante cauze ale ├«nt├órzierii apari┼úiei unei noi sarcini. A┼ča cum ┼čti┼úi, a continuat dr. Vythoulkas, femeia se na┼čte cu o anumit─â rezerv─â ovarian─â. Pe m─âsur─â ce anii trec, aceasta scade constant. Din punct de vedere al fertilit─â┼úii unei femei ┼či al s─ân─ât─â┼úii ovocitelor ei, cea mai bun─â perioad─â pentru a concepe un copil este ├«ntre 18 ┼či 23 de ani.

Cum ├«n ziua de azi sunt din ce ├«n ce mai pu┼úine femei care se g├óndesc s─â planifice o sarcin─â la aceast─â v├órst─â, momentul este am├ónat. Din ce ├«n ce mai mult, astfel c─â dup─â 30 de ani multe dintre femei a┼čteapt─â ca minunea sarcinii s─â se ├«nt├ómple. ┼×i aceasta ├«nt├órzie pentru c─â declinul cantit─â┼úii ovocitelor este deja ├«nceput. Iar dup─â 35 de ani, sc─âderea fertilit─â┼úii se produce din ce ├«n ce mai abrupt.

Din punct de vedere al b─ârbatului, trecerea anilor nu afecteaz─â producerea de sperm─â, acesta continu├ónd s─â produc─â noi spermatozoizi. Studii mai noi arat─â ├«ns─â c─â v├órsta poate afecta calitatea ┼či cantitatea de sperm─â a unui b─ârbat ├«n v├órst─â.

Alte cauze ale infertilităţii secundare, din punct de vedere al femeii, pot fi:

-

Apariţia endometriozei - afecţiune caracterizată de prezenţa ţesutului endometrial în afara uterului sau pe ovare, împiedicând eliberarea ovocitelor;

-

Ovulaţie deficitară - anovulatie, disfunctionalităţi premature ale ovarelor, ovulatie neregulata - din cauza prezenţei sindromului ovarelor polichistice;

-

Boli inflamatorii pelvine cauzate de prezenţa unor infecţii - Gonoree, Chlamydia;

-

Fibromul uterin;

-

Afecţiuni ale tiroidei;

-

Obezitate;

-

Afecţiuni cronice, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea.

├Än cazul partenerilor, a continuat dr. Vythoulkas, infertilitatea secundar─â poate s─â apar─â din cauza prezen┼úei unei boli cu transmitere sexual─â, a unor anomalii ale spermei - num─âr redus de spermatozoizi sau nu de bun─â calitate, a bolilor cronice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterial─â, a consumului de alcool ┼či tutun.

Nu ├«n ultimul r├ónd, a┼č ad─âuga pe lista posibilelor cauze ale infertilit─â┼úii secundare stresul, a punctat dr. Vythoulkas. Stresul de zi cu zi afecteaz─â ├«n mod negativ ┼či scade calitatea vie┼úii. Din ce ├«n ce mai des este asociat cu infertilitatea ┼či aceasta pentru c─â reduce num─ârul de contacte sexuale, scade libidoul sau duce la tulbur─âri de erec┼úie, toate acestea reduc├ónd ┼čansele de a concepe o sarcin─â.

2 jpg jpeg

Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro