Semne vizibile pe față, care arată că ai putea avea ficatul gras

Conștientizarea simptomelor în cazul bolii de ficat gras este crucială, deoarece detectarea precoce ar putea opri progresia, care duce, în final, la insuficiență hepatică.

image

Când apare icterul, ficatul este deja afectat. Foto: Shutterstock

Afecțiunile ficatului nu își arată întotdeauna simptomele, progresând în tăcere, în timp ce oamenii nu sunt conștienți că sunt bolnavi.  

În mod îngrijorător, cercetările prezentate la o întâlnire a Societății de Endocrinologie din Chicago în acest an au avertizat că un adult din trei, care trăiește cu o afectare a ficatului, poate să aibă un risc crescut de boli cardiovasculare, cancer sau diabet de tip 2.

Boala ficatului gras poate fi declanșată de obezitate, niveluri ridicate de zahăr în sânge și niveluri ridicate de grăsimi în sânge, care sunt adesea, declanșate de alegeri proaste de stil de viață.

Potrivit Dr. Romesh Angunawela, chirurg oftalmologic consultant și co-fondator al OCL Vision, citat de Express.co.uk , există semne de avertizare cu privire la ficatul gras, observabile pe față.

Medicul recomandă să fii atent la următoarele semne de avertizare:

·    Piele galbenă și ochi galbeni (icter)

·    Piele roșie

·    Vene mici de tip fir de păr

·    Rozacee

·    Aspect ceros

Aceste simptome apar odată cu eșecul ficatului tău și indică faptul că organismul încearcă să elimine diferite tipuri de deșeuri.

„Icterul care face ca pielea și ochii să pară galbeni apare din cauza creșterii nivelurilor de bilirubină în corp", a declarat medicul.

Odată ce ficatul nu mai funcționează corect, bilirubina nu va fi eliberată corespunzător.

Dacă pigmentul brun-gălbui al bilei este mai mare decât este normal, culoarea pielii și a albului ochilor poate să se schimbe, devenind mai galbenă.

Dr. Angunawela a spus: „Simptomele din zona ochilor sunt prezente în stadiile avansate ale bolii de ficat, așa că trebuie să căutați sfat medical dacă începeți să le observați."

Expertul a adăugat că urmarea unei diete sănătoase și reducerea consumului de alcool sunt pași „importanți” pentru menținerea sănătății ficatului tău și pentru funcționarea optima a acestui organ.