Știi ce semne de pe piele arată prezența unui „ucigaș” tăcut?

Un semn de avertizare de la nivelul mâinilor ar putea indica faptul că ai un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Nivelul ridicat de colesterol poate să nu fie întotdeauna evident, dar dacă nu este tratat, colesterolul ridicat poate deveni periculos.

El se depune  pe pereții arterelor, determinând îngustarea acestora și îngreunând circulația sângelui. Placa se poate desprinde, de asemenea, formând un cheaguri de sânge periculoase.

image

Medicul poate observa modificari ale pielii în zona tendoanelor mâinii. Foto. Shutterstock

Adesea, persoanele cu colesterol ridicat nu vor fi conștiente de starea lor din cauza faptului că, de obicei,  nu prezintă simptome. Singura modalitate de a ști sigur este să fii testat pentru nivelul de colesterol.

Potrivit British Heart Foundation (BHF), prezența colesterolului s-ar putea să fie vizibilă la mâini, deși în majoritatea cazurilor de colesterol ridicat, nu există simptome.

„De obicei, nu există simptome de colesterol ridicat. Dar dacă este lăsată netratată, poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral. Este adesea un factor de risc ascuns, ceea ce înseamnă că se paote descoperi când este prea târziu. De aceea este atât de important să vă verificați nivelul de colesterol.”, spune site-ul instituției.

Când colesterolul este mare pot apărea totuși semnme vizibile. Aceste semne includ o afecțiune numită xantomat de tendon, care poate cauza formarea de noduli pe degete.

Un xantom este o leziune a pielii cauzată de acumularea de grăsime sub piele.

Acestea pot fi netede și au o culoare normală, deci nu se modifică culoarea pielii.

Specialiștii de la Derm Net explică: „Xantoamele de tendon (xantomul tendinos) sunt noduli subcutanați care se extind lent, care se găsesc de obicei atașați tendonului lui Ahile sau la tendoanele degetelor. Sunt netede, ferme la palpare și mobile. Culoarea pielii de deasupra este normală.

Xantoamele de tendon sunt cel mai frecvent asociate cu hipercolesterolemia.”

Un alt semn vizibil al colesterolului ridicat care poate apărea pe piele este xantelasma din jurul ochilor.

Mai precis, sunt bulgări mici, galbeni de colesterol în apropierea colțului interior al ochiului.

Dacă observi că ai xantelasme, ar trebui să discuți cu medicul de familie pentru a verifica nivelul de colesterol.

Medicul îți poate explica, de asemenea, modificările pe care le poți face pentru a reduce colesterolul, inclusiv:

·     Redu consumul de grăsimi saturate

·     Mai mult exercițiu fizic

·     Renunță la fumat

·     Redu consumul de alcool

Sursa: Express