Semne de avertizare ale unui cancer mortal

Dacă observi oricare dintre aceste simptome inexplicabile, ar trebui să discuți cu medicul tău de familie cât mai curând posibil, a spus un chirurg.

Cancerul este o boală care apare atunci când celulele anormale se divid și se răspândesc într-un mod necontrolat. Aceste celule pot deteriora, de asemenea, țesuturile și organele din apropiere.

Există peste 200 de tipuri de cancer care pot afecta corpul uman. Acestea depind de locul în care încep în organism.

Printre cele mai comune tipuri este cancerul intestinal, sau cancerul colorectal, care reprezintă aproximativ 11% din toate diagnosticele de cancer. Are, de asemenea, o rată ridicată a mortalității, provocând în jur de 16.000 de decese anual.

Prin urmare, a fi conștient de oricare dintre semnele de avertizare ar putea salva vieți.

Având în vedere acest lucru, un expert a împărtășit simptome importante ale cancerului intestinal la care trebuie să fii atent.

durere de burta_shutterstock 1969566202 jpg

Durerea abdominală este un simptom al cancerului intestinal, a spus un medic (Foto: Shutterstock)

Dr. James Kinross, chirurg colorectal la Spitalul King Edward VII, din Marea Britanie a dezvăluit șase semne de alarmă pe care ar trebuie să le observi.

Potrivit dr. Kinross, un indicator potențial al cancerului intestinal este orice schimbare semnificativă a obiceiurilor de a defeca, și asta poate varia de la o persoană la alta.

El a explicat: „De exemplu, mai des decât în mod normal sau să ai scaune mai moi sau mai lichide.

„Adesea, aceste schimbări vor fi legate de un factor extern, cum ar fi stresul, consumul de mai multe fibre sau o schimbare a dietei, dar merită să te verifici dacă problema persistă.”, a spus medicul.

Dacă observi sânge în scaun și nu suferi de hemoroizi, poate fi un semn de avertizare că ceva nu este în regulă.

Medicul a continuat: „În mod normal, medicul tău va cere o probă de scaun și va folosi un test imunochimic fecal (FIT) pentru a descoperi orice sânge ascuns în scaunul tău.

„Acest lucru îi va ajuta să evalueze dacă ar trebui să investigheze potențialul cancer intestinal sau o altă problemă.”

Simptomele comune ale cancerului intestinal sunt următoarele:

Durere abdominală

Durerea abdominală persistentă, crampele sau disconfortul, mai ales dacă sunt însoțite de balonare, pot fi un semn al cancerului intestinal.

„Cu toate acestea, multe afecțiuni pot provoca dureri abdominale, așa că sunt necesare investigații suplimentare pentru un diagnostic precis”, a clarificat el.

Pierdere în greutate inexplicabilă Dr. Kinross a spus: „Scăderea în greutate neintenționată, fără modificări ale dietei sau obiceiurilor de exerciții fizice, ar putea fi un semn al diferitelor probleme de sănătate subiacente, inclusiv a cancerului intestinal”.

Durere sau nod sub stern

Persoanele cu cancer intestinal pot avea dureri sau senzația de nod în stomac sau sub stern.

Oboseală sau slăbiciune

Oboseala persistentă sau slăbiciunea care nu se ameliorează cu odihna ar putea fi un simptom al cancerului intestinal, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, cum ar fi durerea abdominală sau pierderea inexplicabilă în greutate.

„Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, mai ales dacă persistă sau se agravează în timp, este esențial să consulți un profesionist din domeniul sănătății pentru evaluare și diagnosticare ulterioară”, a adăugat medicul.

Sursa: Express.co.uk