Când durerea de cap este, de fapt, o tumoră cerebrală?

Toți ne confruntăm cu dureri de cap. Uneori, se întâmplă pentru că am băut prea multe beri în seara anterioară, am uitat să ne hidratăm și ne-am culcat imediat.

Alteori, este stresul la locul de muncă combinat cu  deshidratarea. Ciclurile menstruale, lipsa somnului, oboseala, vremea, problemele dentare, problemele oculare, zgomotul, dieta și chiar medicamentele pot cauza dureri de cap.

Dar ai avut vreodată o durere de cap atât de intensă încât ai crezut că este un semn de avertizare pentru ceva mai serios? Mai precis, o tumoră? Se pare că, deși durerile de cap sunt un simptom comun al tumorilor cerebrale, șansele ca durerea ta de cap să fie o tumoră sunt destul de rare.

image

Durerile de cap care nu trec și nu se ameliorează trebuie neapărat să fie raportate medicului de familie. Foto: Shutterstock

„O tumoră cerebrală nu se va manifesta printr-o singură durere de cap care durează câteva ore și nu mai revine. De asemenea, mulți oameni suferă de durere de cap primare în care experimentează dureri de cap frecvente”, a explicat un neuro-oncolog de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Dr. Lauren Schaff.

Deci, cel mai probabil, în timpul unei dureri de cap intense, este mai probabil să experimentezi o migrenă, o durere de cap cauzată de stres sau chiar o mahmureală. Dar asta nu înseamnă că toate durerile de cap sunt nevinovate. De fapt, durerile de cap de la ușoare la severe, persistente, pot fi un semn al unui tumori cerebral, în special atunci când durerea de cap este nouă și diferită, progresează în severitate, nu răspunde la analgezice și este însoțită de alte simptome ale tumorii cerebrale.

Când ar trebui să te îngrijorezi cu privire la o tumoră cerebral?

Chiar durerea ta de cap îți poate oferi câteva indicii

Deşi pot coincide cu o mahmureală sau o durere de cap cauzată de stres, există câteva semne clare că durerea ta de cap este mai gravă decât crezi.

- Durerea ta de cap este mai rea când te așezi sau când te trezești dimineața?

 - Este persistentă și revine tot mai puternică?

- Te doare mai tare când te întinzi, tuși, strigi sau te apleci?

- Durerea este atât de severă încât te trezește noaptea?

Toate acestea ar putea fi motive bune să mergi și să te consulți cu medicul tău de familie.

O durere de cap cauzată de o tumoră cerebrală poate varia de la o durere surdă și pulsatilă la ceva mai ascuțit și înțepător. Locul unde se află tumora ar putea dicta unde este durerea. De exemplu, dacă este în față, ai putea simți o durere în ochi sau sinus.

Există diferite motive pentru care o tumoră poate cauza durere. Creierul în sine nu poate simți durerea, așa că o durere legată de o tumoră este adesea rezultatul faptului că acesta a crescut suficient de mult încât să pună presiune pe alți nervi și vase. Un cumul de presiune, pentru că tumora blochează fluxul de lichid cefalorahidian în interiorul creierului, ar putea fi, de asemenea, fi cauza. „Este posibil, de asemenea, ca anumite tumori să elibereze proteine inflamatorii (citokine) care pot contribui la durerea de cap", a împărtășit Dr. Lindsay Lipinski, profesor asistent de oncologie și neurochirurg la Roswell Park Comprehensive Cancer Center.

Tumorile cerebrale nu se manifestă de obicei doar sub forma de dureri de cap, așa cum am menționat anterior, există și alte semne de avertizare la care trebuie să fii atent.

Semne de avertizare ale tumorii cerebrale care nu sunt o durere de cap.

O tumoră cerebral, definit ca o creștere anormală a celulelor în și în jurul creierului, poate schimba funcțiile țesutului înconjurător. Acest lucru înseamnă că vei avea probabil simptome neurologice:

·     dificultăți de vorbire;

·     modificări cognitive legate de memorie, personalitate sau gândire;

·     convulsii;

·     slăbiciune și amorțeală musculară;

·     dificultăți în mers sau echilibru; probleme de vedere;

·     greață;

·     vărsături pot fi toate semnele unei tumori cerebrale.

Ar trebui să cauți asistență medicală dacă durerea ta de cap este însoțită de oricare dintre aceste simptome.

Chiar dacă o tumoră cerebral nu este cauza, durerile de cap persistente pot fi un semn al altor probleme mai serioase precum apneea de somn, stresul cronic sau sinuzita acută.

Lucrul important de reținut este că, foarte des, primul semn al unei dureri de cap, chiar dacă este intensă, poate fi abordat trecând printr-o listă de alte lucruri care ar putea cauza durerea ta de cap.

Tumorile cerebrale sunt evaluate printr-o combinație de examen fizic, examen neurologic, RMN și biopsie. Uneori, trebuie să te bazezi și pe intuiția ta. Dacă te îngrijorezi cu privire la durerile de cap și acestea devin o cauză de stres sau lipsă de somn, cercul vicios al obiceiurilor care induc dureri de cap poate continua.

Consultarea unui medic în legătură cu aceasta ar putea fi o modalitate de a-ți liniști temerile.

Sursa: Healt Digest