Sciatica: de ce apare şi cum se tratează

1 hernie disc jpg jpeg

Durerile repetate de spate nu trebuie ignorate şi nici puse pe seama unei poziţii incomode de somn. Cu cât este diagnosticată mai repede cauza apariţie durerii, cu atât cresc şansele de recuperare.

Sciatica este numele dat durerii cauzate de iritarea nervului sciatic, durerea variind de la una uşoară, până la crize severe. În cele mai multe cazuri durerea este cauzată de comprimarea nervului sciatic, această durere nefiind o afecţiune în sine, ci un simptom al unei alte afecţiuni, cum ar fi hernia de disc.

Nervul sciatic este cel mai lung nerv din organism, are grosimea unui deget şi se întinde din regiune inferioară a spatelui, mai exact în zona bazinului, până în talpă. Acesta se ramifică în alte rădăcini pe măsură ce coboară pe picior. Din acest motiv, atunci când nervul este inflamat, iritat sau comprimat, durerea nu radiază doar în spate, ci şi pe picior.

Care sunt cauzele apariţiei şi factorii de risc

Sciatica se manifestă când rădăcinile nervului sciatic se inflamează în zona lombară sau lombar-sacrală. Printre cauzele care pot provoca fie inflamarea, fie lezarea nervului se numără loviturile în zona lombară sau în coloana vertebrală, sarcina, care pune presiune pe zona lombară, sau spasmele musculare. Alte cauze sunt bolile degenerative, care afectează discurile ce acţionează ca nişte pernuţe între vertebre, stenoza spinală lombară, adică îngustarea canalelor spinale sau spondilolisteza, mai exact alunecarea unei vertebre peste o alta.

În ceea ce priveşte factorii de risc, cele mai expuse persoane sunt cele care:

  • sunt supraponderale. Coloana vertebrală acţionează asemeni unei macarale verticale, în timp ce muşchii acţionează ca nişte contragreutăţi. Cu cât coloana vertebrală şi muşchii trebuie să susţină o greutate mai mare, cu atât creşte riscul apariţiei leziunilor la nivelul spatelui.
  • susţin anumite activităţi fizice. Locurile de muncă ce necesită activitate fizică precum ridicarea de greutăţi sau cele care presupun lucru pentru o perioadă îndelungată la birou predispun la afecţiuni ale nervului sciatic.
  • au un stil de viaţă inactiv. Lipsa exerciţiilor fizice pentru o perioadă lungă face ca muşcii care susţin coloana vertebrală să îşi piardă flexibilitatea şi tonifierea.

Ce simptome are

De obicei, sciatica afectează fie zona lombară, fie durerea radiază pe piciorul drept sau pe cel stâng sau chiar în degetele de la picioare, în funcţie de cât de lezat este nervul. Cele mai des întâlnite simptome ale sciaticii sunt:

  • Durerea, care poate să apară: în zona lombară, la şold sau în picior (se agravează în poziţia şezând sau în momentul ridicării de pe scaun)
  • senzaţie de arsură sau de furnicătură în picior;
  • slăbiciunea sau de amorţeală în picior;
  • dificultate de deplasare;
  • o durere constantă în partea stângă sau dreaptă a spatelui.

Oricare dintre simptomele enumerate, mai ales dacă sunt însoţite de febră, o senzaţie de arsură în timpul urinării sau umflarea sau înroşirea zonei lombare, trebuie să determine solicitarea unui consult de specialitate.

Diagnostic şi tratament

În cazurile uşoare, pentru diagnosticarea afecţiunii este necesar un control de specialitate în care vor fi verificate reflexele pentru a stabili cât de puternică este musculatura. Atunci când durerile sunt puternice şi radiază pe un picior sunt necesare analize mai compleze cum ar fi radiografiile, examinarea CT sau RMN. În ceea ce priveşte tratamentul, în funcţie de severitatea durerii, pot fi recomandate remedii precum compresele fierbinţi sau reci, analgezice sau exerciţii fizice uşoare. În cazuri mai grave, pot fi recomandate antiinflamatoare, injecţii cu steroizi sau o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea corpului ce pune presiune pe nerv.

INFO

Nervul sciatic controlează o serie de muşchi din partea inferioară a piciorelor şi conferă sensibilitatea pielii.