Primele simptome ale demenței cu debut precoce, la 30 de ani

Poate apărea de la vârsta de 30 de ani și primele simtome ale demenței precoce pot să nu includă pierderea memoriei, scrie The Mirror.

Deși demența este adesea considerată o boală care afectează doar persoanele în vârstăboala poate apărea între vârstele de 30 și 65 de ani.

Demența cu debut precoce se referă la momentul în care simptomele acestei tulburări degenerative a creierului încep să apară la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, mai exact între 30 și 65 de ani.

Aceste simptome timpurii tind să treacă neobservate din cauza asocierii demenței cu vârsta înaintată și sunt adesea atribuite altor cauze precum depresia, stresul, menopauza, alte probleme de sănătate fizică sau chiar probleme în relație.

image

Experții de la Asociația Demența UK afirmă că este crucial ca cei cu demență cu debut precoce să primească un diagnostic precis cât mai rapid posibil, deoarece întârzierile pot însemna că nu primesc sprijinul de care au nevoie.

Contrar percepției populare, primul semn al bolii la persoanele mai tinere nu este de obicei pierderea memoriei, ci modificări în anumite aspecte ale personalității cuiva, abilităților mentale sau fizice și la nivelul stării de spirit.

Iată câteva dintre simptomele cheie la care trebuie să fiți atenți:

·      modificări în comportament și personalitate, cum ar fi dezvoltarea unor obiceiuri noi

·      probleme de limbaj, cum ar fi afazia, adică incapacitatea de a găsi cuvintele potrivite

·      scăderea funcționării sociale, cum ar fi diminuarea dorinței de a socializa sau de a menține relații

·      stângăcie sau probleme de echilibru

·      modificări ale stării de spirit, cum ar fi depresia sau anxietatea

·      niveluri reduse de concentrare

·      probleme cu luarea deciziilor și rezolvarea problemelor

·      probleme de vedere și conștientizare spațială, cum ar fi dificultatea de a judeca distanțele sau volumul

Simptomele demenței se vor schimba în timp la o persoană și abilitățile lor se vor deteriora în funcție de tipul de boală pe care o au, de la Alzheimer la demență mixtă sau leziuni cerebrale legate de consumul de alcool.

 Oricine este îngrijorat de posibile simptome ale demenței cu debut precoce ar trebui să consulte medicul de familie cât mai curând posibil, astfel încât să poată primi ajutor pentru a trăi cât mai bine posibil cu această condiție.