Atenție la aceste alimente, pot să provoace pietre la rinichi!

Pietrele la rinichi au multe cauze, de la factori genetici la anumite medicamente. Însă cercetările arată că și alimentația joacă un rol important în apariția lor.

Asta înseamnă că persoanele predispuse la această problemă își pot ajusta dieta pentru a preveni reapariția pietrelor.

image

Pietrele la rinichi pot fi extrem de dureroase. Foto: Shutterstock. 

Cum îți dai seama dacă ai pietre la rinichi?

„Majoritatea oamenilor care au pietre la rinichi le au și le poartă fără să știe”, explică dr. Ivo Dukic, chirurg urolog consultant la University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust.„Pietrele mici pot sta liniștite în rinichi, fără niciun semn că ceva nu e în regulă. Medicii descoperă adesea aceste „pietre silențioase” din întâmplare, în timpul unei ecografii sau al unui CT efectuat din alte motive”, a continuat medicul. 

„În timp, unele pietre cresc sau se mișcă și duc la simptomele clasice: o durere ascuțită în lateral, sânge în urină sau infecții urinare repetate”, mai spune dr. Dukic.

Durerea „se extinde, de obicei, spre partea din față a abdomenului și poate fi însoțită de senzația de a urina mai des sau de urgența de a ajunge la toaletă”.

„Tratamentul medical este necesar doar dacă pietrele cresc, provoacă durere, infecții urinare sau pun rinichiul în pericol prin blocarea sistemului de drenaj.”

Schimbarea principală pe care trebuie să o faci

„Cel mai mare factor de risc pentru apariția pietrelor la rinichi este consumul insuficient de apă sau lichide”, spune Dukic. Practic, cu cât bei mai puțină apă, cu atât ești mai predispus să dezvolți pietre.

Persoanele predispuse la această afecțiune ar trebui să consume 2–2,5 litri de apă pe zi, pe lângă lichidele provenite din alte băuturi sau alimente.

„Experții și studiile nu sunt complet de acord asupra alimentelor care formează diferite tipuri de pietre, iar studiile clinice controlate pe tema dietelor și pietrelor la rinichi sunt foarte puține”, explică dr. Dukic.

Totuși, unele alimente pot modifica compoziția urinei, crescând concentrația de minerale care formează pietre sau reducând substanțele care le împiedică formarea.

Prin urmare, consumul frecvent și în cantități mari al anumitor alimente poate crește riscul de a face pietre la rinichi.

Alimente bogate în oxalați și sare

„Cel mai frecvent tip de piatră la rinichi este piatra de oxalat de calciu. Pentru persoanele predispuse, reducerea alimentelor bogate în oxalați,  compuși naturali din plante, poate fi esențială. Alimentele bogate în oxalați includ: spanacul, rubarba, migdalele și alte nuci, unele tipuri de cartofi și fasole.”

Dr. Dukic recomandă reducerea aportului de oxalați la sub 100 mg pe zi pentru cei care suferă de aceste tipuri de pietre.

„O dietă bogată în sare, adică mai mult de 6g pe zi este un factor de risc major.”  Asta pentru că sarea conține mult sodiu, iar excesul determină rinichii să elimine mai mult calciu prin urină.

„Această concentrație crescută de calciu urinar crește dramatic riscul formării pietrelor pe bază de calciu”, explică Dukic.

Este important să monitorizezi consumul de alimente procesate și fast-food: „Supele la conservă și mezelurile conțin adesea cantități mari de sodiu.”, mai spune specialistul. Dar, prepararea supei acasă îți permite să controlezi cantitatea de sare adăugată.

Prea multe proteine animale

„Consumul ridicat de proteine animale crește riscul de pietre de calciu și pietre de acid uric. Acesta sporește nivelurile de calciu și acid uric din urină și reduce nivelurile de citrați, o substanță care previne formarea pietrelor.”

Acest lucru se aplică tuturor surselor de proteine animale: carne roșie, pasăre, ouă și pește. Dukic recomandă limitarea aportului de proteine animale la 40–50 g pe zi dacă ai avut frecvent pietre la rinichi.

Alimente care pot proteja rinichii

La majoritatea oamenilor, pietrele sunt formate din calciu, însă există confuzie dacă trebuie sau nu să îl eviți.

„Mulți cred că ar trebui să evite calciul, dar este exact invers: calciul are un efect protector”, spune dr.Dukic. El împiedică oxalații să fie absorbiți în sânge , adaugă medicul.

„Este mai bine să obții calciul din alimente (cum ar fi produsele lactate sau alimentele fortificate), nu din suplimente, deoarece acestea pot crește riscul de pietre dacă nu sunt luate corect, împreună cu mesele.”

Fructe și legume

„O dietă bogată în fructe și fibre reduce riscul de a ajunge la spital cu pietre la rinichi. În general, recomandăm consumul a cinci porții de fructe și legume pe zi.”

De asemenea, adăugarea de zeamă de lămâie sau lime în mâncare ori băuturi este benefică, deoarece conține citrați, care acționează ca inhibitori naturali ai pietrelor.

De asemenea, medicii  recomandă adăugarea a 60 ml de suc de lămâie la fiecare litru de apă.

Ar trebui ca bărbații să fie mai atenți?

„Bărbații sunt de două până la trei ori mai predispuși să dezvolte pietre la rinichi pe parcursul vieții”, spune Dukic, care adapugă: „De obicei, bărbații consumă mai multe proteine animale și sare. Totuși, riscul crescut este influențat și de biologie și genetică, iar bărbații tind să dezvolte mai devreme tulburări metabolice precum obezitatea și diabetul, și elimină mai mult calciu și oxalați în urină.”

„O dietă echilibrată, bogată în lichide, este cea mai bună apărare împotriva pietrelor la rinichi, indiferent de gen.” mai spune medicul.

Sursa: BBC Food