Dormitul dezbrăcat are efecte interesante asupra sexualității

Dar mulți oameni preferă să doarmă goi, din diferite motive.

Cert este că și dacă nu plănuiai să faci sex, lucrurile pot lua o întorsătură neașteptată atunci când ești gol în pat cu partenerul și asta ar putea să te încânte.

De asemenea, se știe că dormitul gol îți reduce temperatura corpului mult mai devreme și, de asemenea, o menține la un ritm confortabil pe tot parcursul nopții, ambele fiind esențiale pentru a adormi rapid și pentru a rămâne adormit mai mult timp. Iar obținerea unui somn de calitate este asociat cu o sănătate mintală mai bună, un metabolism stimulat, un sistem imunitar bun, o concentrare mai buină și prevenirea bolilor. Iar lipsa somnului poate dăuna și vieții tale sexuale.

Dormitul gol paote influența și sănătatea sexuală. Pentru femei, aceasta ar putea însemna o sănătate vaginală mai bună, iar pentru bărbați, este vorba despre păstrarea numărului de spermatozoizi și evitarea rititațiilor.

image

Să dormi gol poate crește încrederea în sine. Foto: Shutterstock

Infecțiile precum candidoză vaginală sunt destul de frecvente, afectând până la 3 din 4 femei la un moment dat în viață (conform Clinicii Mayo). Ele pot fi deosebit de iritante, deoarece se manifestă ca mâncărime în zona vaginală, o senzație de arsură în timpul sexului sau în timpul urinării, secreții vaginale, durere și umflare a vulvei.

Când dormi gol, îi oferi vaginului o pauză de la lenjeria, care poate fi un teren propice pentru bacterii și te expune riscului. Practic, oferi vaginului un spațiu de respirație. Lenjeria sintetică, în special, este problematică pentru infecții. Materiale precum nailonul și spandexul inhibă și mai mult circulația aerului și captează căldura și umezeala în interior.

Pentru bărbați, dormitul gol înseamnă ameliorarea iritației cauzate de lenjeria intimă strâmtă și, de asemenea, prevenirea infecțiilor bacteriene. Mai important, sănătatea spermei ar putea fi și ea influențată. Potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista Human Reproduction, care a implicat 656 de subiecți, bărbații care au declarat că purtau în principal boxeri în pat au avut o concentrație de spermatozoizi cu 25% mai mare și un număr total de spermatozoizi cu 17% mai mare decât bărbații care purtau lenjerie intimă strâmtă. Ce este mai bun decât boxerii? Dormit gol. Strâns legată de sănătatea ta sexuală este sănătatea relației tale sexuale – iar somnul gol poate avea un efect neașteptat și în acele direcții.

În afară de teoria evidentă potrivit căreia mergeți la culcare goi împreună ar putea stimula excitația sexuală, contactul piele-pe-piele cu celălalt poate crește nivelul de oxitocină, hormonul iubirii. Oxitocina este hormonul care te face să te simți conectat cu partenerul tău, adâncindu-ți sentimentul de atașament față de acesta.

În plus, potrivit terapeutului sexual Jackie Golob din Minneapolis (prin Sleepopolis), ar putea exista o legătură între imaginea corporală pozitivă și somnul nud.

„Cu cât suntem mai goi, cu atât suntem mai expuși la a fi în pielea noastră și vulnerabili. Odată ce suntem mai vulnerabili sau goi cu noi înșine, asta va influența sănătatea mintală, rușinea corpului și convingerile limitative în ceea ce privește sexul, și cred că ar fi să fie în bine”, a explicat expertul.

Imaginea corporală pozitivă, încrederea în sine și starea de confort au o contribuție mare în menținerea unei vieți sexuale fericite.

În ciuda acestor beneficii, totuși, dormitul gol ar putea să nu fie pentru toată lumea. Practicarea obiceiurilor de igienă a somnului, cum ar fi să faci o baie caldă înainte de culcare, evitarea utilizării tehnologiei cu o oră înainte și purtarea de haine largi, respirabile, te pot asigura că beneficiezi de un somn adecvat și de o sănătate sexuală bună. Pentru cei care doresc să încerce să doarmă goi, este important ca temperatura camerei să fie potrivită. 

Sursa: Health Digest