Poate fi clipitul excesiv semn de boală?
Când clipim menținem ochii curați și hidratați. Dar știai că numărul de clipiri se schimbă odată cu vârsta?
Nou-născuții clipesc doar de două ori pe minut. Acest număr crește pe măsură ce cresc. Adolescenții clipesc de aproximativ 15 ori pe minut și cam la fel este și la adulți.
Procesul de autocurățare a ochilor presupune lăcimarea și clipirea. Foto: Shutterstock
Clipirea excesivă este atunci când clipești mai mult decât în mod normal. Se poate întâmpla tot timpul sau din când în când. Este mai frecventă la copii, dar se întâmplă și la adulți.
O mulțime de lucruri pot duce la clipirea excesivă precum:
· geană încarnată
· zgârietură pe ochi (abraziune a corneei)
· Praf sau altceva în ochi
· Alergii
· Ochi uscat
· Infecție oculară - conjunctivită
· Spasme ale pleoapelor - blefarospasm
· Tic facial
· Pleoape care nu s-au format corect
· Probleme de vedere netratate
· Ochi neuniformi sau încrucișați (exotropie)
· Probleme neurologice sau psihologice
· Anxietate
Nu se întâmplă des, dar și condiții mai grave ar putea fi cauza.
Boala Wilson, o afecțiune genetică rară cauzată de prea mult cupru în corpul tău
Scleroza multiplă, o boală a creierului și a măduvei spinării
Sindromul Tourette, o afecțiune care te face să faci mișcări sau să emiți sunete incontrolabile
Probabil că vor exista și alte semne dacă ai o afecțiune mai gravă.
Cum se diagnostichează?
În mod natural, clipești mai mult când te doare. Lumina puternică și schimbările de temperatură provoacă și ele clipit, la fel când vorbești sau ești nervos. Dar dacă se întâmplă tot timpul să clipești des, ar trebui să consulți un oftalmolog.
Medicul va privi cu atenție ochii pentru a vedea cum se aliniază și se mișcă, va analiza suprafața ochiului cu un microscop special numit lampă cu fantă, te va ruga să citești o diagramă a ochilor pentru a verifica vederea și dacă este nevoie, te va trimite mai departe, pentru alte investigații suplimentare la un alt specialist.
Clipirea excesivă nu este de obicei legată de o stare gravă de sănătate și poate dispărea de la sine, fără tratament. Dacă ai nevoie de tratament, opțiunile depind de cauză.
Medicul poate prescrie picături pentru ochi, unguent sau alte medicamente dacă clipitul excesiv este legat de o leziune oculară, infecție, alergii sau inflamație. Un plasture poate ajuta ochiul să se vindece.
Dacă ai o geană încarnată sau alt corp străin este în ochi, medicul îl poate scoate. Ochelarii pot ajuta dacă este o problemă de vedere, cum ar fi miopia. Medicii pot recomanda exerciții pentru ochi sau intervenții chirurgicale sau poate recomanda consult într-o altă specializare medicală, dacă clipitul excesiv este legat de stres, anxietate sau ticuri.
Sursa: WebMd