Paralizia în timpul somnului: de ce apare şi cum se tratează

somn22 jpg

Paralizia în timpul somnului apare atunci când conștiința unei persoane este trează, dar corpul său este încă într-o stare de somn. În timpul paraliziei în  somn, o persoană poate prezenta halucinații audio și vizuale, care pot provoca o suferință semnificativă.

În acest articol sunt detaliate cauzele și simptomele paraliziei în somn și ce poate face o persoană pentru a reduce riscul de a o experimenta.

În timpul somnului, corpul se relaxează, iar mușchii voluntari nu se mișcă. Acest lucru îi împiedică pe oameni să se rănească atunci când visează. O persoană poate să se trezeseacă în timp ce corpul său este în această stare de relaxare. Aceasta este paralizia în somn.

Paralizia în somn apare în perioada dintre trezire și somn. În timpul episoadelor, oamenii pot experimenta halucinații, care pot fi vizuale, auditive și senzoriale. Acestea apar pe măsură ce o persoană se trezește sau adoarme.

Paralizia în somn nu pune viața în pericol, dar poate provoca anxietate. Se poate asocia altor tulburări de somn, cum ar fi narcolepsia.

În general,se declanșează în timpul adolescenței și poate deveni frecventă la vârsta de 20- 30 de ani. Apariția ei poate fi asociată unui eveniment nefericit care este asociat cu somnul.

Corpul alternează între mișcarea rapidă a ochilor (REM) și mișcarea nerapidă a ochilor (NREM).

Un ciclu REM-NREM durează aproximativ 90 de minute , iar cea mai mare parte a timpului pe care îl petrecem dormind este în NREM. În timpul NREM, corpul se relaxează. În timpul REM, ochii se mișcă rapid, dar corpul este relaxat. Visele apar în acest moment.

Factorii care pot crește riscul de paralizie în somn

-narcolepsia

-somnul neregulat

-antecedente familiale de paralizie în somn

Paralizia de somn poate fi un simptom al unor probleme medicale, cum ar fi

-depresia

-migrenele

-apneea obstrutivă

-hipertensiunea

-tulburările de anxietate

Semne și simptome

Simptomul de bază al paraliziei în somn este incapacitatea de a-ți mișca corpul atunci când adormi sau te trezești. Cu toate acestea, în timpul acestor episoade, oamenii pot prezenta alte simptome:

-nu pot să vorbească

-au halucinatii și senzații, cum ar fi cea de presiune asupra pieptului

-au dificultăți de respirație

-transpiră

-au dureri de  cap și dureri musculare

Cum se pune diagnosticul

Majoritatea oamenilor vor experimenta paralizia în somn doar o dată sau de două ori în viață. Cu toate acestea, dacă o persoană suferă de paralizie recurentă a somnului care provoacă anxietate, stres sau îi afectează calitatea vieții ar trebui să solicite ajutor medical.

Un medic va evalua simptomele și istoricul medical complet atunci când diagnostichează paralizia în somn. Dacă bănuiesc că episoadele pot fi rezultatul altor afecțiuni, ei pot recomanda ca o persoană să participe la un studiu despre somn.

Adormirea bruscă în timpul zilei ar putea fi un semn de narcolepsie. Această tulburare rară a creierului face ca o persoană să adoarmă sau să piardă controlul muscular în momente neașteptate sau nepotrivite.

Dacă există stres sau anxietate, abordarea acestora poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Deși nu există un tratament specific pentru paralizia în somn, gestionarea stresului, menținerea unui program regulat de somn și respectarea obiceiurilor bune de somn pot reduce apariția acestei afecțiuni.

Dacă o persoană suferă de paralizie în somn din cauza narcolepsiei sau a altor tulburări de somn, un medic poate recomanda tratamente medicamentoase sau psihoterapie pentru a gestiona aceste afecțiuni.