Paralizia ├«n timpul somnului: de ce apare ┼či cum se trateaz─â

somn22 jpg

Paralizia ├«n timpul somnului apare atunci c├ónd con╚Ötiin╚Ťa unei persoane este treaz─â, dar corpul s─âu este ├«nc─â ├«ntr-o stare de somn. ├Än timpul paraliziei ├«n  somn, o persoan─â poate prezenta halucina╚Ťii audio ╚Öi vizuale, care pot provoca o suferin╚Ť─â semnificativ─â.

În acest articol sunt detaliate cauzele și simptomele paraliziei în somn și ce poate face o persoană pentru a reduce riscul de a o experimenta.

├Än timpul somnului, corpul se relaxeaz─â, iar mu╚Öchii voluntari nu se mi╚Öc─â. Acest lucru ├«i ├«mpiedic─â pe oameni s─â se r─âneasc─â atunci c├ónd viseaz─â. O persoan─â poate s─â se trezeseac─â ├«n timp ce corpul s─âu este ├«n aceast─â stare de relaxare. Aceasta este paralizia ├«n somn.

Paralizia ├«n somn apare ├«n perioada dintre trezire ╚Öi somn. ├Än timpul episoadelor, oamenii pot experimenta halucina╚Ťii, care pot fi vizuale, auditive ╚Öi senzoriale. Acestea apar pe m─âsur─â ce o persoan─â se treze╚Öte sau adoarme.

Paralizia ├«n somn nu pune via╚Ťa ├«n pericol, dar poate provoca anxietate. Se poate asocia altor tulbur─âri de somn, cum ar fi narcolepsia.

├Än general,se declan╚Öeaz─â ├«n timpul adolescen╚Ťei ╚Öi poate deveni frecvent─â la v├órsta de 20- 30 de ani. Apari╚Ťia ei poate fi asociat─â unui eveniment nefericit care este asociat cu somnul.

Corpul alternează între mișcarea rapidă a ochilor (REM) și mișcarea nerapidă a ochilor (NREM).

Un ciclu REM-NREM dureaz─â aproximativ 90 de minute , iar cea mai mare parte a timpului pe care ├«l petrecem dormind este ├«n NREM. ├Än timpul NREM, corpul se relaxeaz─â. ├Än timpul REM, ochii se mi╚Öc─â rapid, dar corpul este relaxat. Visele apar ├«n acest moment.

Factorii care pot crește riscul de paralizie în somn

-narcolepsia

-somnul neregulat

-antecedente familiale de paralizie în somn

Paralizia de somn poate fi un simptom al unor probleme medicale, cum ar fi

-depresia

-migrenele

-apneea obstrutiv─â

-hipertensiunea

-tulbur─ârile de anxietate

Semne și simptome

Simptomul de baz─â al paraliziei ├«n somn este incapacitatea de a-╚Ťi mi╚Öca corpul atunci c├ónd adormi sau te treze╚Öti. Cu toate acestea, ├«n timpul acestor episoade, oamenii pot prezenta alte simptome:

-nu pot s─â vorbeasc─â

-au halucinatii ╚Öi senza╚Ťii, cum ar fi cea de presiune asupra pieptului

-au dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie

-transpir─â

-au dureri de  cap ╚Öi dureri musculare

Cum se pune diagnosticul

Majoritatea oamenilor vor experimenta paralizia ├«n somn doar o dat─â sau de dou─â ori ├«n via╚Ť─â. Cu toate acestea, dac─â o persoan─â sufer─â de paralizie recurent─â a somnului care provoac─â anxietate, stres sau ├«i afecteaz─â calitatea vie╚Ťii ar trebui s─â solicite ajutor medical.

Un medic va evalua simptomele ╚Öi istoricul medical complet atunci c├ónd diagnosticheaz─â paralizia ├«n somn. Dac─â b─ânuiesc c─â episoadele pot fi rezultatul altor afec╚Ťiuni, ei pot recomanda ca o persoan─â s─â participe la un studiu despre somn.

Adormirea brusc─â ├«n timpul zilei ar putea fi un semn de narcolepsie. Aceast─â tulburare rar─â a creierului face ca o persoan─â s─â adoarm─â sau s─â piard─â controlul muscular ├«n momente nea╚Öteptate sau nepotrivite.

Dac─â exist─â stres sau anxietate, abordarea acestora poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

De╚Öi nu exist─â un tratament specific pentru paralizia ├«n somn, gestionarea stresului, men╚Ťinerea unui program regulat de somn ╚Öi respectarea obiceiurilor bune de somn pot reduce apari╚Ťia acestei afec╚Ťiuni.

Dac─â o persoan─â sufer─â de paralizie ├«n somn din cauza narcolepsiei sau a altor tulbur─âri de somn, un medic poate recomanda tratamente medicamentoase sau psihoterapie pentru a gestiona aceste afec╚Ťiuni.