Oncolog: Nu face aceste lucruri dacă vrei să previi cancerul!

Una dintre cele mai dificile realități despre cancer este că, în multe cazuri, experții nu pot identifica o singură cauză a bolii. Totuși, există numeroși factori de risc care ar putea crește șansele de a dezvolta cancer, iar mulți dintre aceștia pot fi preveniți.

cancer jpg

Predispoziția genetică pentru cancer nu poate fi schimbată, dar factorii de risc care țin de stilul de viață, da. Foto: Shutterstock

Dr. Oncolog Waqqas Tai explică ceea ce evită el pentru a-și menține riscul scăzut. Află care sunt cele cinci lucruri pe care spune că nu le-ar face niciodată ca medic oncolog.

Fumatul 

„Fumatul țigărilor cu tutun și folosirea oricăror produse din tutun și vapingul sunt cancerigene.” avertizează el.

Conform Societății Americane de Cancer (ACS), fumul de tutun conține mii de substanțe chimice, dintre care cel puțin 70 sunt cunoscute pentru a cauza cancer, fiind numite cancerigene.

„În plus, aspectul de combustie al fumatului crește riscurile cancerigene și provoacă acumularea de gudron în plămâni, ceea ce cauzează deteriorarea țesutului pulmonar și poate duce la cancer,” adaugă Tai.

Consumul de alcool

Dr. Tai spune că evită pe cât posibil alcoolul. După cum subliniază oncologul, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă să nu bei deloc dacă vrei să-ți reduci riscul de cancer. „Orice nivel, chiar și un pahar de vin roșu la cină este cancerigen,” explică dr. Tai.

Anumite tipuri de carne

De asemenea, poate fi util să eviți unele alimente: „Toată carnea roșie și carnea procesată sunt cancerigene,” spune Tai. „Sărarea și afumarea acestor cărnuri creează multe produse secundare cancerigene, care sunt extrem de toxice pe durata procesării în organism, de la gură până la esofag, colon și rect.”

Ignorarea protecției solare

Aplicarea regulată a protecției solare este importantă pentru prevenirea cancerului.

„Orice porțiune de piele care va fi expusă la soare trebuie acoperită, mai ales dacă vei conduce mult timp până la muncă sau dacă faci naveta,” spune el. „Trebuie să-ți acoperi fața, gâtul, ceafa, mâinile, brațele, tot ce este expus la soare.

Trebuie să repeți aplicarea la fiecare câteva ore pentru a obține protecție UV continuă pe parcursul zilei,” adaugă Tai.

 Neglijarea obezității

Ultimul sfat al lui Tai implică prevenirea obezității. „Dacă ești supraponderal, ai un risc mai mare de cancer,” explică el. Pentru a-ți reduce riscul, „Trebuie să faci exerciții viguroase, 150 de minute pe săptămână,” recomandă Tai.

Dar dacă încă întâmpini dificultăți, poate fi necesar să vorbești cu medicul tău și să iei în considerare alte opțiuni, mai spune oncologul. „Fie că este vorba de chirurgie bariatrică sau de unele dintre noile medicamente precum Ozempic sau Mounjaro, trebuie să slăbești,” spune el, deoarece „Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru cancer.”

Evitarea tutunului și alcoolului, consumul limitat de carne procesată, aplicarea regulată a protecției solare și menținerea unei greutăți sănătoase prin exerciții realizate constant sunt toate măsuri preventive care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.  Dacă adopți aceste obiceiuri, îți poți proteja sănătatea și reduce riscul de a dezvolta cancer.

Sursa: Best Life Online