Obiceiul banal care poate cauza constipa┼úie. Sigur nu ├«l ┼čtiai

1 constipatie jpg jpeg

Constipaţia sau evacuarea rară sau cu dificultate a scaunelor este o problemă de sănătate cu care se confruntă multe persoane, mai ales cele care au un stil de viaţă sedentar.

Este de dorit ca frecvenţa scaunelor să fie de unul pe zi. Sunt persoane care au 3 scaune pe săptamână, altele 3 scaune pe zi, fără a fi vorba de dereglări de tranzit intestinal. Este vorba de constipaţie dacă numărul scaunelor este mai mic de 3 pe săptămână.

Nu amâna mersul la toaletă!

Unele obiceiuri care ┼úin de alimenta┼úie sau de stilul de via┼ú─â expun riscului de a face constipa┼úie. Hidratarea corespunz─âtoare (2 litri de ap─â pe zi) ajut─â la prevenirea ├«ngreun─ârii defeca┼úiei, ├«ns─â nu rezolv─â problema constipa┼úiei. Hidratarea trebuie ├«ns─â s─â ├«nso┼úeasc─â o alimenta┼úie cu aport suficient de fibre ┼či un stil de via┼ú─â activ, cu 30 de minute de mi┼čcare zilnic. Constipa┼úia poate s─â apar─â la cei care iau medicamente antiacide (mai ales cele cu calciu sau aluminiu), antihistamince, diuretice sau unele antidepresive. De asemenea, constipa┼úia poate fi cauzat─â de afec┼úiuni precum hipotiroidism, scleroza multipl─â, depresia sau de boala Parkinson. Este bine de ┼čtiut ┼či c─â obiceiul frecvent de am├ónare a defeca┼úiei poate duce la apari┼úia constipa┼úiei. De aceea, mergi la toalet─â c├ónd ai nevoie, indiferent de c├ót de ocupat e┼čti.

Este bine de ┼čtiut c─â laxativele nu trebuie folosite dec├ót ├«n cazuri rare. Administrarea excesiv─â a acestora poate afecta celulele nervoase din colon, alter├ónd capacitatea natural─â de contrac┼úie a colonului.

Cite┼čte ┼či: Ce este sindromul de colon iritabil ┼či cum po┼úi ameliora simptomele

Soluţiile naturale, de ajutor 

ÔÇťPentru rezolvarea constipa┼úiei se vor consuma alimente bogate ├«n fibre: legume (├«n special r─âd─âcinoase) ┼či fructe, cereale integrale ┼či fulgi de cereale. Este preferabil s─â renun┼ú─âm la consumul p├óinii albe ┼či al pastelor f─âinoase din f─âin─â alb─â. Se consum─â zilnic cel pu┼úin 1,5 litri de lichide. Diminea┼úa, pe stomacul gol, lu─âm o lingur─â cu miere, simpl─â sau ├«n amestec cu polen. Putem recurge ┼či la consumul de fructe uscate, cum ar fi caisele sau prunele. Cu acest tip de regim putem rezolva 80-90% din cauzele de constipa┼úie. Dintre remediile din plante mai putem folosi: ceai de senna, ceai verde, semin┼úe de psyllium ┼či gel de aloeÔÇŁ, recomand─â dr. Dr. Cristina Pavel competen┼úe apifitoterapie.

Cite┼čte ┼či: Ce gre┼če┼čti atunci c├ónd m─ân├ónci