O dietă vegetariană scade colesterolul?

Colesterolul este o substanță ceroasă, grasă, esențială pentru multe procese vitale din organism, cum ar fi construirea celulelor sănătoase. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de colesterol din sânge pot crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Acest risc apare la persoanele cu colesterol ridicat atunci când se formează depozite de grăsime în vasele de sânge. Dacă aceste depozite cresc, pot bloca fluxul de sânge în artere. Uneori, o parte din depozitul de colesterol se poate rupe și poate forma un cheag care poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Legume FOTO Shutterstock jpg

Unele studii au descoperit că dietele pe bază de plante pot provoca reduceri minore ale colesterolului în doar 4 săptămâni. Foto: Shutterstock

Deși colesterolul ridicat poate fi moștenit, acesta este adesea rezultatul unui stil de viață nesănătos. Modificarea dietei, împreună cu exercițiile fizice regulate, este una dintre cele mai ușoare modalități de a preveni și de a trata colesterolul crescut. Uneori, medicamentele pot fi necesare pentru a reduce colesterolul.

Unul dintre factorii cheie care cresc riscul de niveluri ridicate de colesterol este o dietă care conține prea multe grăsimi saturate și trans. Grăsimile saturate se găsesc în bucăți specifice de carne și produse lactate cu grăsime. Deserturile și gustările ambalate sunt surse comune de grăsimi trans. De aici și întrebarea dacă dietele vegetariene sau vegane pot reduce nivelul de colesterol.

Care sunt diferitele tipuri de diete vegetariene

O dietă omnivoră este una în care obții nutriție atât din surse vegetale, cât și din animale.

O dietă vegană este cea în care nu mănânci produse de origine animală. Aceasta înseamnă că nu mănânci carne, carne de pasăre, fructe de mare, lactate, ouă, miere etc.

O dietă lacto-ovo-vegetariană este cea în care mănânci lactate și ouă, dar nu carne de pasăre, carne sau fructe de mare.

O dietă ovovegetariană este cea în care mănânci ouă, dar eviți toate celelalte produse de origine animală, inclusiv lactatele.

O dietă lacto-vegetariană este cea în care mănânci lactate, dar nu ouă, carne de pasăre, carne sau fructe de mare.

Este o dietă pe bază de plante bună pentru nivelul de colesterol?

Este posibil să reducei semnificativ nivelul de colesterol prin schimbarea dietei. Scopul ar trebui să fie excluderea alimentelor bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol. Aceasta înseamnă evitarea cărnii, a lactatelor și a ouălor, despre care se știe că pot să crească nivelul de colesterol și cresc riscul de boli de inimă și de atac de cord. Alimentele bogate în grăsimi saturate sunt deosebit de periculoase, deoarece declanșează formarea crescută a colesterolului în organism.

O dietă pe bază de plante este foarte bună pentru a scădea nivelul de colesterol. Acest lucru se datorează faptului că plantele au un conținut scăzut de grăsimi saturate și nu conțin colesterol. De asemenea, o dietă pe bază de plante este bogată în fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Fibrele încetinesc absorbția colesterolului și reduc cantitatea de colesterol produsă de ficat. Alimentele pe bază de plante precum orzul, fulgii de ovăz, fasolea și unele fructe și legume sunt toate surse excelente de fibre.

Deși există mai multe beneficii pentru sănătate ale alimentației pe bază de plante, este important să ai acces la toți nutrienții importanți.

Renunțarea la carne reduce colesterolul?

Grăsimile saturate care cresc colesterolul din sânge sunt prezente, în principal, în produsele de origine animală. Prin urmare, eliminarea cărnii din dietă este o modalitate de a scădea nivelul colesterolului. Studiile au descoperit că dietele pe bază de plante pot reduce eficient colesterolul în comparație cu dietele omnivore care includ carne, lactate și ouă. Multe studii au arătat că chiar și încorporarea proteinelor animale slabe, cum ar fi puiul și peștele, în dietă agravează bolile de inimă, în timp. Pe de altă parte, s-a descoperit că alimentația pe bază de plante reduce colesterolul total și colesterolul LDL (colesterolul rău) cu 15-30%.

Pe lângă reducerea colesterolului, o dietă vegetariană poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului pentru alte afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează cantităților scăzute de grăsimi saturate și totale și cantităților mari de fibre dintr-o dietă vegetariană.

Este important să combini o dietă vegetariană cu alte măsuri de reducere a colesterolului, cum ar fi exercițiile zilnice, evitarea fumatului și gestionarea stresului pentru a preveni și a inversa bolile de inimă.

Dacă renunți la carnea din alimentație, este important să colaborezi cu un medic.

Care sunt beneficiile dietei vegetariene?

O analiză din 2015 publicată în Journal of American Heart Association a analizat dacă o dietă vegetariană strictă ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Studiul a inclus oameni din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, dintre care unii au încercat medicamente pentru a trata colesterolul crescut.

Cel mai comun tip de dietă vegetariană încercat de participanții la studiu a fost o dietă vegană care exclude carnea, ouăle și produsele lactate. A doua cea mai comună dietă a fost o dietă lacto-ovo în care participanții au evitat carnea, dar au mâncat lactate și ouă. Nivelurile de colesterol au fost urmărite la acești indivizi mai mult de 6 ani și în comparație cu cei care au consumat diete omnivore.

Cercetătorii au descoperit că cei care urmează o dietă vegetariană au redus semnificativ colesterolul total și colesterolul LDL (colesterolul rău). Cu toate acestea, nu a existat nicio modificare semnificativă a nivelurilor de trigliceride, indiferent de dietă. Vegetarienii au avut și o reducere a HDL (colesterolul bun). Interesant este că persoanele care au urmat o dietă vegană sau vegetariană au avut mai multe șanse de a pierde în greutate (cu o scădere în greutate medie de aproximativ 6,5 kilograme).

Cât de repede poate o dietă vegetariană să scadă colesterolul?

Modificările dietetice, cum ar fi o dietă pe bază de plante, pot avea beneficii pentru sănătate destul de rapid. Unele studii au descoperit că dietele pe bază de plante pot provoca reduceri minore ale colesterolului în doar 4 săptămâni. Majoritatea oamenilor, totuși, ar trebui să se aștepte să vadă o diferență notabilă în nivelul lor de colesterol după câteva luni de consumare a unei diete sănătoase pentru inima.

Sursa: BuzzRx