Mănânci prea picant? 5 efecte pe care trebuie să le cunoști
Deși mâncarea picantă poate fi delicioasă și are chiar și beneficii pentru sănătate, consumul în exces poate duce la anumite efecte negative asupra corpului. În funcție de toleranța ta la condimente, mâncarea picantă poate să îți provoace probleme digestive, dureri de cap sau chiar greață. Hai să vedem ce efecte poate avea asupra corpului tău.
Ce face mâncarea picantă să fie picantă?
Compusul numit capsaicină este cel care conferă gustul iute al mâncării. Foto: SHutterstock
Condimentele picante, precum ardeii iute, conțin capsaicină, un compus bioactiv care declanșează receptorii din gură și piele, provocând acea senzație de arsură.
Acești receptori se activează atunci când sunt expuși la căldură, iar capsaicina le dă senzația de „foc”, nu doar în gură, ci și în stomac sau chiar la nivelul ochilor. De aceea, după ce ai mâncat foarte picant, e posibil să simți greață sau alte tipuri de disconfort.
1. Disconfort gastrointestinal
Dacă mănânci des mâncare foarte condimentată, e posibil să te confrunți cu arsuri la stomac sau alte probleme gastrointestinale. Mâncarea picantă poate provoca arsuri gastrice și, în unele cazuri, dureri abdominale sau greață. Acest lucru se întâmplă deoarece capsaicina accelerează procesul digestiv, iar stomacul și intestinul pot reacționa prin senzații neplăcute.
2. Poate agrava gastrita sau ulcerul
Deși mâncarea picantă nu cauzează direct gastrita sau ulcer, dacă ai deja aceste afecțiuni, consumul de condimente poate agrava simptomele. Senzația de arsură și greața se poate accentua, așa că, dacă știi că ai astfel de probleme, ar fi bine să eviți preparatele foarte picante.
3. Creșterea în greutate
Poate ai auzit că mâncarea picantă poate ajuta la pierderea în greutate, dar trebuie să ai grijă. Multe preparate picante sunt pe bază de carne și, dacă le consumi în exces, poți ajunge să iei în greutate. În plus, uneori ai tendința de a consuma ceva dulce după ce mănânci picant, ceea ce poate contribui la acumularea de kilograme în timp.
4. Diaree
După ce mâncarea picantă ajunge în tractul digestiv, poate accelera digestia și poate provoca diaree sau scaune dureroase. E un efect destul de comun al consumului excesiv de capsaicină și poate fi destul de neplăcut.
5. Durere de cap
Mâncarea foarte picantă poate provoca dureri de cap severe, cunoscute și sub numele de „dureri de cap fulgerătoare”. Acestea apar brusc și pot fi extrem de dureroase. Studiile arată că un consumator care a mâncat cel mai iute ardei din lume a suferit de dureri de cap intense, din cauza îngustării arterelor cerebrale.
Cât de picant este prea picant?
Nu există o limită universală pentru consumul de mâncare picantă, pentru că depinde de toleranța fiecărei persoane. Totuși, e indicat să nu exagerezi. Consumul ocazional de alimente picante, de una sau două ori pe săptămână, este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Dacă observi că ai simptome digestive sau alte reacții neplăcute, ar fi bine să reduci cantitatea de condimente.
Dacă ai mâncat ceva foarte picant și simți că-ți arde gura, nu bea apă ca să atenuezi efectul, în schimb, poți încerca să mănânci pâine, să bei lapte sau să mănânci miere. Laptele este eficient, deoarece conține cazeină, care ajută la neutralizarea capsaicinei. De asemenea, sucul de portocale sau un suc pe bază de roșii poate ajuta.
Ar trebui să renunți la mâncarea picantă?
Nu trebuie să renunți complet la mâncarea picantă, mai ales dacă îți place. Consumată cu moderație, mâncarea picantă poate avea chiar beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii, creșterea metabolismului și reducerea inflamațiilor. De asemenea, ajută la controlul zahărului din sânge și poate contribui la pierderea în greutate, deoarece reduce pofta de mâncare.
Cum să faci mâncarea mai puțin picantă?
Dacă vrei să reduci din iuțimea unui preparat, poți adăuga un acid, cum ar fi suc de lămâie sau oțet, sau poți adăuga îndulcitori precum mierea. De asemenea, grăsimile, cum ar fi uleiul sau untul de arahide, pot ajuta la diminuarea senzației de iuțeală. Diluează mâncarea picantă cu legume sau alte ingrediente pentru a face preparatul mai ușor de consumat.
Mâncarea picantă este delicioasă și poate aduce beneficii sănătății tale, dar, ca orice altceva, trebuie consumată cu moderație. Dacă ai probleme digestive sau dureri de cap după ce mănânci picant, ar fi bine să reduci consumul sau să cauți alternative mai blânde. Iar dacă mâncarea devine prea picantă, știi deja: laptele și mierea sunt prietenii tăi!
Sursa: Health Shots