Mâini umflate: Un simptom adesea ignorat al unei afecțiuni grave!

maini jpg

Umflarea mâinilor și gleznelor poate fi un semnal de alarmă al unei afecțiuni grave despre care doar puțini știu: miocardita.

Ce este miocardita?

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii, cunoscută și sub denumirea de miocard și poate duce la complicații grave, inclusiv insuficiență cardiacă și moarte subită.

Potrivit unui nou raport, cei mai mulți oameni nu ar merge la medic dacă ar experimenta simptome precum umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor sau tălpilor, palpitații (bătăi rapide sau neregulate ale inimii), oboseală anormală, amețeli sau dificultăți de respirație, toate acestea fiind asociate cu miocardita.

Inima FOTO Shutterstock jpg

Miocardiata este o inflamație a mușchiului inimii. Foto: Shutterstock

Din păcate, 82% dintre oameni nu ar solicita ajutor pentru simptome similare cu cele ale gripei, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare sau febră. Mai mult decât atât, doar puțin peste un sfert dintre oameni știu ce este miocardita.

Importanța conștientizării și depistării precoce

Depistarea și tratamentul precoce pot face o diferență semnificativă în prognosticul pacienților.

Andy Jansons, președintele organizației de caritate Myocarditis UK, al cărui fiu, Alexander Jansons, a murit din cauza miocarditei la vârsta de 18 ani, subliniază importanța conștientizării publicului: „Este extrem de important să fim conștienți de simptome și să știm că este în regulă să căutăm ajutor medical dacă le experimentăm”. El adaugă: „Am parcurs un drum lung din 2013, când aproape că nu existau informații disponibile despre miocardită.”

Simptomele care nu trebuie ignorate

Umflarea inexplicabilă a mâinilor și gleznelor nu este singurul simptom care ar trebui să ne trimită la medic. Palpitațiile, dificultățile de respirație fără motiv aparent, amețelile și oboseala inexplicabilă pot fi, de asemenea, semne de miocardită. Ignorarea acestor simptome poate duce la agravarea stării de sănătate și la complicații severe.

Creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului, al practicienilor generali, centrelor de urgență și al personalului medical este esențială pentru identificarea, diagnosticarea și tratarea eficientă a miocarditei.

Sursa: Mirror