Lucruri și locuri unde nu te aștepți să găsești materii fecale

Igiena mâinilor este foarte importantă, dar dovada că încă nu suntem suficient de riguroși în privința ei este aceea că materiile fecale umane pot fi găsite în locuri în care nu ar avea de ce să se afle.

Potrivit Rider’s Digest, bacteriile din fecale ne pândesc din locuri în care nici nu ne așteptăm, iar pentru unele persoane poate fi chiar foarte periculos.

image

E.Coli este una dinmtre bacteriile periculoase aflate în fecale. Foto: Shutterstock

Cei cu un sistem imunitar compromis, persoanele în vârstă sau cei foarte tineri, pe care expunerea îi poate face mai susceptibili la a deveni victime ale infecțiilor bacteriene grave și periculoase, pot fi victim, scrie Clinica Mayo. Dar pentru adulții sănătoși, este destul de inofensiv, explică Rider’s Digest

 „Se află pe jucăriile pentru copii, clanțe, ecrane tactile. Ajung acolo pentru că sunt atinse de oameni și sunt din fecale asociate omului. Spălarea incorectă a mâinilor este motivul”, a declarat David Coil, microbiolog la Universitatea din California citat de Rider’s Digest

Cartea de meniu din restaurante

Locul cu cele mai multe bacterii din restaurant este meniul, care poate avea peste  185.000 de bacterii pe el. Deoarece sunt rareori curățate între utilizări și, în general, sunt sterilizate superficial, fiind din hârtie, acestea sunt adevărate focare de bacterii. Este și motivul pentru care, post-pandemie, cele mai multe restaurante au renunțat la meniurile în format fizic.

Smartphone-uri

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că un telefon mobil are o cantitate de bacterii de 10 ori mai mare decât un scaun de toaletă. Deși este vorba despre propriile bacterii, deci nu este neapărat dăunător pentru tine, nu este în regulă să împumuți telefonul altcuiva. Pentru igienizarea telefonului mobil alege cârpele din microfibră și soluții speciale de curățare.

Mașină de spălat

Cum ajunge o mașină care este în mod constant plină cu apă și săpun să fie contaminate cu E. coli și alte bacterii fecale? Lenjeria murdară este de vină. Fiecare pereche de lenjerie murdară conține aproximativ o zecime de gram de fecale. Cu excepția cazului în care folosești spălare cu apă peste 40 de grade, sau înălbitor, acele bacterii vor ajunge și pe alt haine și se vor înmulți în mașina de spălat.

Buretele de bucatarie

ÎEste cel mai mizerabil lor din bucătărie, și poartă mai multe bacterii decât un scaun de toaletă, potrivit cercetătorilor germani. Și partea cea mai descurajatoare este că nu se poat curața eficient, ci singura solușie este să arunci buretele în  fiecare săptămână sau să-l igienizezi într-o soluție de înălbitor.

Cana de cafea de la birou

20% dintre cănile de cafea de la birou au reziduuri de materii fecale, potrivit microbiologului Charles Gerba de la Universitatea din Arizona. Acest lucru se datorează faptului că, în general, cănile sunt fie doar clătite, fie curățate cu aceelași burete folosit de toți ceilalți din birou. Așadar, poți evita acest lucru dacă ai propria ta cană pe care o ții în setrarul tău și pe care o speli fără să folosești buretele aflat la comun în bucătăria companiei.  

Citește și Ce boli sunt cauzate de prea mult fast-food?