Iată ce substanțe chimice pot cauza cancer
Substanțele chimice toxice din mediu contribuie major la riscul de cancer. Nu există un nivel fără risc de expunere la substanțele care cauzează cancer, de aceea, cu cât este mai scăzut, cu atât mai bine.
Filtrarea apei este o modalitate bună de a preveni ingerarea unro substanțe periculoase. Foto: Shutterstock.
Provin de la tot felul de produse la care nu te-ai gândi că le conțin: bomboane, jucării, haine, vopsele de păr, hrana pentru animale de companie și multe altele. Reducerea expunerii la articolele care conțin ingrediente potențial dăunătoare este o modalitate excelentă de a proteja sănătatea.
Chimicale PFAS (perfluoroalchilate și polifluoroalchilate)
Pot fi găsite într-o gamă largă de produse de consum și aplicații industriale. Chiar și dozele foarte mici de PFAS în apa potabilă au fost legate de risc crescut de cancer testicular și renal, în plus față de alte daune pentru sănătate.
PFAS se numără printre cei mai persistenti compuși existenți, contaminând totul, de la apa de băut la alimente, ambalajele alimentare și produsele de îngrijire personală, chiar și hrana pentru animale de companie. Sunt cunoscute ca substanțe chimice „eterne”, deoarece nu se descompun în mediu.
Pesticide în produse
Scăderea expunerii la pesticide din produse reduce, de asemenea, riscul de mortalitate al unei persoane din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și bolilor respiratorii, potrivit cercetărilor publicate de cercetătorii de la Harvard. O dietă care include fructe și legume este esențială pentru sănătate și pentru reducerea riscului de cancer.
Alege fructe și legume organice, ori de câte ori este posibil.
Coloranti pentru par
Multe studii indică o legătură între tratamentele pentru păr și cancer, în special cu coloranții de păr. Unele ingrediente care au fost sau sunt încă folosite în vopselele de păr sunt considerate „ a fi cancerigene umane”, conform Programului Național de Toxicologie.
Cercetările arată că expunerea la locul de muncă crește roscul de cancer. Alte studii au găsit asocieri între cancerul de sân și utilizarea vopselei de păr și a tratamentelor de netezire a părului. Și o durată mai lungă și utilizare a dispozitivelor de îndreptat părul, precum și combinarea vopselei permanente de păr și a produselor de îndreptat, sunt asociate cu risc mai mare de cancer de sân.
Societatea Americană de Cancer spune că cea mai mare parte a îngrijorării cu privire la riscul de cancer a fost legată de vopselele semipermanente și permanente, precum și de vopselele de păr mai închise în general, deoarece acestea au mai multe ingrediente care pot provoca cancer. Sunt necesare mai multe cercetări, dar evitarea vopselelor de păr este un pas grozav pentru prevenirea cancerului.
Contaminanți din apa de la robinet
Nitratii sunt un îngrășământ chimic din scurgerile agricole și urbane.
Arsenul, un element natural în pământ, dar și din exploatarea și arderea combustibililor fosili care contaminează apele subterane.
PFAS, care poate contamina apa potabilă , iar solvenți industriali, pot ajunge în sursele de apă potabilă din zonele contaminate din apropiere.
Radiații, elemente din zăcăminte naturale găsite în concentrație mai mare ca urmare a exploatării, forajului și prelucrării anumitor elemente, precum uraniul.
Deși apa îmbuteliată este uneori folosită pentru a înlocui apa potabilă de la robinet în comunitățile contaminate, nu este o soluție durabilă pe termen lung. Achiziționarea unui filtru de apă la domiciliu este cea mai economică și fiabilă.
Coloranți alimentari artificiali
Două din cinci produse alimentare conțin substanțe chimice colorante artificiale care pot dăuna sănătății, au descoperit cercetările. Un colorant alimentar folosit în mod obișnuit, Red 3, a fost legat de cancer și nu este permis în produsele de îngrijire. Dar Red 3 și alți coloranți alimentari artificiali sunt permiși în mii de alimente comercializate pentru copii, inclusiv unele tipuri de floricele de porumb, fierbinți. amestec de ciocolată, bomboane, amestec de gustări, plus multe alimente cu aromă de căpșuni sau cireșe.
Una dintre aceste substanțe chimice, dioxidul de titan, face alimentele un alb mai strălucitor și, de asemenea, poate crește riscul de cancer. Se găsește în bomboane populare, precum și în crema de cafea, sosuri și sosuri.
Alimentele care conțin coloranți artificiali pot fi mai accesibile pe scară largă, dar sunt de obicei mai puțin hrănitoare, așa că evitarea acestora, sau consumul limitat, este un început bun.
Sursa: Know Your Environment