Bypass-ul gastric poate ajuta toată familia

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii americani au observat că într-un grup de oameni, în care unul a suferit un bypass gastric (Roux-en-Y) pentru a scăpa de excesul de kilograme, se produc schimbări fizice şi la ceilalţi.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford (SUA) au făcut un experiment, aducând în aceeaşi locuinţă nu mai puţin de 35 de persoane obese, care au fost însoţite de partenerii lor de viaţă, de copii şi de alţi membri ai familiei.

Înainte de operaţie, cu toţii au participat la trei sesiuni educative cu privire la schimbările ce survin după pierderea în greutate în dietă şi în stilul de viaţă.

Ei au primit numeroase sfaturi legate de importanţa unui meniu bogat în fibre alimentare, slab în grăsimi şi glucide, au fost informaţi despre cantităţile potrivite de mâncare şi de ce trebuie să limiteze consumul de alcool şi de TV.

De asemenea, de ce este important să facă exerciţii fizice şi să doarmă cel puţin opt ore.

La un an după operaţie, pacienţii obezi au pierdut aproximativ o treime din greutatea corpului lor. În acelaşi timp, şi alţi membri ai familiei au avut de câştigat. Circa 60% din adulţii din anturajul pacienţilor care au locuit în aceeaşi casă au pierdut în greutate.

În cazul copiilor, procentul celor care se confruntau cu un surplus de kilograme a urcat la 73%.

„Am ştiut că membrii unei familii de obezi sunt expuşi riscului de a creşte în greutate. Şi atunci ne-am întrebat: Cum putem face pentru ca acest lucru să meargă în sens invers? Dacă cineva a pierdut mai multe kilograme, poate greutatea acestuia să aibă o influenţă pozitivă asupra celorlalţi? Da. Exact acest lucru am găsit şi noi cu acest studiu“, a declarat omul de ştiinţă american John Morton de la Universitatea Stanford.