Folosirea tampoanelor menstruale implică riscuri?

Alegerea celor mai sigure tampoane depinde de preferințele și necesitățile individuale. Totuși, există câteva aspecte importante pe care le poți lua în considerare atunci când cauți tampoane, scrie Healthline.

Organice sau naturale?

Există tampoane pe piață care sunt fabricate din materiale organice sau naturale, cum ar fi bumbacul organic sau fibre de bambus. Acestea pot fi o opțiune mai sigură pentru persoanele care doresc să evite substanțele chimice și pesticidele utilizate în fabricarea tampoanelor convenționale.

uter_menstruatie_shutterstock 1826474318 (1) jpg

Confortul din perioada menstruală depinde și de absorbantele folosite. Foto: Shutterstock

Materiale hipoalergenice

Dacă ai sensibilități sau alergii la anumite materiale, poți căuta tampoane hipoalergenice. Acestea sunt fabricate special pentru a minimiza riscul de iritații și reacții alergice.

Absorbție adecvată

Este important să alegi tampoane cu nivelul potrivit de absorbție pentru fluxul tău menstrual. Utilizarea unui tampoan cu absorbție mai mare decât este necesar poate crește riscul de uscăciune și de SȘT. De asemenea, este important să schimbi tampoanele la intervale regulate, chiar dacă nu sunt complet saturate.

O marcă în care să ai încredere

Documentează-te legat de producătorii de tampoane. Caută companii de încredere care pun accent pe siguranța, calitatea și transparența ingredientelor utilizate în produsele lor.

Deși se întâmplă rar ca tampoanele să fie cauza unor probleme de sănătate, iată câteva dintre riscurile asociate cu utilizarea lor:

Sindromul șocului toxic este o afecțiune rară, dar gravă, asociată cu utilizarea tampoanelor interne. Este cauzată de o infecție bacteriană care eliberează toxine în sânge. Pentru a reduce riscul este important să schimbi tampoanele la intervale regulate (de obicei, la fiecare 4-8 ore) și să utilizezi tampoane cu o absorbție adecvată pentru fluxul menstrual.

Infecții vaginale

Utilizarea prelungită a tampoanelor poate crește riscul de infecții vaginale. Pentru a preveni acest lucru, este important să schimbi tampoanele regulat și să respecți regulile de igienă personală, cum ar fi spălarea mâinilor, care este absolut obligatorie înainte de a introduce un tampon intern.

Iritație și uscăciune vaginală

Tampoanele externe și cele interne pot provoca uneori uscăciune și iritație vaginală. Acest lucru poate fi redus prin utilizarea tampoanelor cu un strat de acoperire moale și prin utilizarea unor variante mai moi și mai puțin absorbante în zilele cu flux menstrual mai slab.

Alergii și sensibilități

Unele persoane pot dezvolta alergii sau sensibilități la materialele din tampoane, cum ar fi bumbacul sau rayonul. Dacă observi iritații sau ai mâncărimi severe în timpul sau după utilizarea tampoanelor, ar trebui să consulți un medic și să încerci alte produse menstruale.

Pentru a minimiza riscurile asociate cu utilizarea tampoanelor, este important să respecți instrucțiunile de utilizare ale producătorului, să schimbi tampoanele regulat și să acorzi atenție semnelor de infecție sau iritație.