Ce înseamnă dacă ai poftă de alimente sărate?

Nu este de mirare că alimentele sărate ne fac poftă. Corpul uman are nevoie de sare (sub formă de sodiu) pentru a supraviețui.

Consum de sare FOTO Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cu toate acestea, o poftă frecventă de sare ar putea indica o stare de sănătate subiacentă. Și totusi, de ce ai poftă de sare?

Plictiseală

Nu este neobișnuit să ai o dorință intensă pentru un aliment sărat când te plictisești. Cercetările arată că, să mănânci anumite alimente atunci când te plictisești poate stimula centrul de recompensă al creierului, provocând o creștere a nivelului de dopamină.

Mâncatul din plictiseală poate fi un comportament alimentar emoțional, iar pentru mulți oameni, gustările alese sunt sărate, zaharoase sau o combinație între cele două.

Deshidratare

Corpul tău are nevoie de sodiu ca electrolit pentru a funcționa corect. Deshidratarea are loc atunci când nivelurile de electroliți sunt neregulate. S-ar putea să ai dorința de sare pentru a compensa acest dezechilibru.

Aceeași parte a creierului care controlează foamea îți controlează setea. Unele cercetări sugerează că organismul tău ar putea avea poftă de gustări sărate atunci când ai nevoie de apă.

Stresul cronic

Experimentarea stresului face ca glandele suprarenale să elibereze cortizol și alți hormoni legați de apetit, care pot provoca pofte de mâncare sărate, grase sau cu zahăr.

Situațiile stresante pot duce, de asemenea, la mâncat emoțional pentru a te calma, așa că mâncarea ta sărată preferată poate deveni, de asemenea, cea sărată, în perioadele de stres cronic.

Lipsă de somn

Privarea de somn poate face mai probabil să ajungeți la alimente pentru plăcere vinovată. Cercetările arată că somnul insuficient  crește pofta de alimente cu conținut caloric ridicat, inclusiv de cele sărate, dulci și sărate.

Când există o lipsă de somn, semnalele hormonale determină partea „recompenselor” a creierului să „ceară” o gustare sărată.

Transpirație excesivă

Oamenii care transpira mult, fie din cauza exercițiilor fizice, fie din cauza expunerii la căldură, pot avea poftă de alimente sărate. Acesta este răspunsul organismului la reechilibrarea nivelurilor de electrolit de sodiu, care este esențial pentru funcționarea generală. Dacă acesta este motivul pentru care ai poftă de sare, este posibil să ai și alte simptome precum setea și oboseala.

Sindromul Premenstrual (PMS)

Sindromul premenstrual (PMS) se referă la semnele fizice și emoționale care sunt prezente cu o săptămână sau două înainte de menstruație.Schimbările de sete și apetit, inclusiv pofta de alimente sărate, sunt frecvente în această etapă. Deshidratarea ușoară care poate apărea în perioada PMS poate contribui la aceasta.

Migrenă

Dacă ai migrene, există un set de simptome care pot apărea în perioada de dinainte de începerea unui atac de migrenă. Cercetările arată că în timpul etapei de prodrom, unul dintre simptome este pofta de alimente sărate.Acest lucru se poate datora faptului că un consum de alimente sărate ar putea ajuta la atenuarea migrenelor date de sevraj.

Medicamente

Anumite medicamente care influențează glandele suprarenale (organe care produc hormoni pentru metabolism, sistemul imunitar și multe altele) te pot face să dorești gustări sărate. Unele medicamente includ:

·      Tramadol

·      Medicamente antifungice

·      Glucocorticoizi

·      Inhibitori ai punctelor de control pentru imunoterapie

·      Inhibitori de proteinkinaze

Verifică întotdeauna cu un medic dacă medicamentele pe care le iei pot contribui la pofta de sare.

Deficit de sodiu

Pentru persoanele care au deficit de sodiu, pot apărea pofte de sare. Această deficiență obișnuită de electroliți (hiponatremie) poate declanșa creierul să producă semnale de apetit pentru sare. Poate fi declanșată de o varietate de cauze, inclusiv diaree, vărsături, insuficiență cardiacă, administrarea de medicamente diuretice, anumite boli de rinichi și multe altele.

Ce condiții ar putea provoca pofta de sare? Pofta obișnuită de sare ar putea fi, de asemenea, semnul unei stări de sănătate mai grave.

Boala Addison

Boala Addison este o afecțiune genetică rară care apare atunci când glandele suprarenale nu produc suficient cortizol. Fără acest hormon, organismul poate pierde rapid sodiu. Simptomele bolii Addison includ pofta de sare, oboseală, hiperpigmentare și multe altele.

Sindromul Bartter

O afecțiune genetică rară cunoscută sub numele de sindromul Bartter afectează capacitatea rinichilor de a reabsorbi sare și alți electroliți, ceea ce face ca acești nutrienți să se piardă prin urinare. Această pierdere excesivă de sare duce la o dorință intensă de a consuma alimente sărate și alte simptome precum deshidratarea, oboseală, crampe, slăbiciune și oase fragile.

Fibroză chistică

O altă tulburare genetică cunoscută sub numele de fibroză chistică (FC) provoacă o acumulare groasă de mucus în organele corpului. Acest lucru împiedică sodiul să fie transportat prin corp, interferând cu creșterea și creând și alte probleme.

Persoanele cu FC pot dori alimente sărate, deoarece pierd sodiu cu ușurință.Această tulburare este de obicei diagnosticată la scurt timp după naștere.

Anemie

Unele cercetări sugerează că anemia cu deficit de fier (o afecțiune care se dezvoltă atunci când organismul nu produce suficient fier pentru a produce globule roșii) se poate manifesta cu pofte intense de sare.

Diverse cauze pot determina dezvoltarea anemiei cu deficit de fier, inclusiv pierderea de sânge, boli de rinichi, anumite afecțiuni de sănătate și genetică. Dacă acesta este motivul din spatele poftei de sare, este posibil să ai și simptome precum oboseală, amețeli și mâini și picioare reci.

Când să cauți ajutor

Nu este neobișnuit să simți ocazional pofta pentru alimentele sărate preferate. Sarea (sub formă de sodiu) este necesară pentru ca organismul să funcționeze, așa că acest lucru nu este neapărat rău decât se întâmplă în mod regulat să consumi prea mult sodiu sub formă de alimente procesate sau junk food.

Sfaturi pentru a îmblânzi poftele de sare

Există o varietate de arome diferite care pot sătura pofta de sare fără a adăuga prea mult sodiu la aportul zilnic. Când gătești, încearcă să înlocuiești sarea cu alte condimente, cum ar fi usturoi, ierburi, piper negru, oțet sau lămâie.

O sugestie pentru o gustare de casă sărată (dar sănătoasă) este prăjirea năutului în ulei de măsline și stropirea cu sare. Conservele precum tonul pot fi clătite pentru a elimina o parte din sodiul adăugat.

Sursa: Very Well Health