De ce trosne┼čte maxilarul?

1 shutterstock 1792403287 jpg jpeg

┼ói s-a ├«nt├ómplat s─â-┼úi trosneasc─â maxilarul c├ónd ca┼čti sau c├ónd m─ân├ónci? Absolut normal, dac─â se ├«nt├ómpl─â ocazional. ├Äns─â c├ónd devine o ac┼úiune constant─â, deja putem vorbi despre o disfunc┼úie.

Trosnitul maxilarului poate fi o senza┼úie dureroas─â cauzat─â de disfunc┼úia articula┼úiilor temporomandibulare (ATM), o afec┼úiune a articula┼úiei dintre maxilar ┼či mandibul─â. Aceasta este una dintre cele mai complexe articula┼úii ale organismului, responsabil─â cu mi┼čcarea mandibulei ├«nainte, ├«napoi ┼či lateral. Aceste articula┼úii conecteaz─â osul maxilarului la craniu, cu o articula┼úie pe fiecare parte. Ac┼úiunea articula┼úiei temporomandibulare este responsabil─â de capacitatea noastr─â de a mesteca, vorbi ┼či c─âsca. C├ónd articula┼úia nu func┼úioneaz─â corect, poate ap─ârea trosnitul sau acel ÔÇ×clicÔÇŁ al maxilarului.

Termenul ATM este utilizat at├ót pentru a se referi la articula┼úie, c├ót ┼či la tulburare. Tulburarea este, de asemenea, denumit─â TMD ┼či TMJD.

C├ónd devine motiv de ├«ngrijorare? A┼ča cum am amintit mai sus, un disconfort ocazional ├«n articula┼úia maxilarului sau ├«n mu┼čchii de mestecat (mestec─âtori) este destul de frecvent ┼či nu ar trebui s─â fie un motiv de ├«ngrijorare. Mul┼úi oameni care au probleme cu ATM trec cu bine peste aceast─â ÔÇ×indispozi┼úieÔÇŁ, f─âr─â a fi supu┼či vreunui tratament. S─â auzi acel ÔÇ×clicÔÇŁ al maxilarului atunci c├ónd mesteci, este un eveniment mult mai frecvent dec├ót ai crede. Adesea ├«nso┼úit de alte tulbur─âri, toate afect├ónd articula┼úia temporomandibular─â, cea care leag─â maxilarul de craniu ┼či intr─â ├«n ac┼úiune de fiecare dat─â c├ónd deschidem gura pentru a mesteca sau a vorbi.

Ce este a┼ča-numitul ÔÇ×clic de maxilarÔÇŁ? ÔÇ×Este un zgomot articular cauzat de pozi┼úionarea defectuoas─â a discului articular, care este plasat ├«ntre osul temporal al craniului ┼či condilul mandibular.  Capetele acestor dou─â oase vin ├«n contact ├«n timpul mi┼čc─ârilor de deschidere ┼či ├«nchidere ale gurii ├«ntr-o concavitate numit─â fosa glenoid─â, delimitat─â ├«n fa┼ú─â de un fel de <movil─â> (tubercul articular). Uneori se poate ├«nt├ómpla chiar ca condilul s─â dep─â┼čeasc─â aceast─â convexitate provoc├ónd o dislocare, o afec┼úiune care poate necesita o interven┼úie ├«n timp util pentru repozi┼úionarea manual─â a mandibulei blocate. At├ót <clicurile>, c├ót ┼či blocajele la deschiderea sau ├«nchiderea gurii semnaleaz─â o suferin┼ú─â a sistemului articular ┼či, ├«n special, o proast─â coordonare ├«ntre discul articular ┼či articula┼úia care provoac─â acel blocaj. Acestea sunt resim┼úite exact ca un ÔÇ×clicÔÇŁ. ÔÇŁ, explic─â dr. Lorelei Nassar.

Care sunt simptomele disfunc┼úiei ATM? Durerea este cel mai frecvent simptom al ATM. Totu┼či, unii oameni nu simt dureri, dar au probleme cu mi┼čcarea maxilarului. Simptomele sunt multe: dureri de urechi, somn prost, intestin iritabil, dureri de g├ót, dureri de cap relative, dureri de spate, picioare ┼či maxilar. Alte simptome includ sunete ├«n urechi, auz deficitar, ame┼úeli ┼či probleme de vedere.

Cauzele disfunc┼úiei ATM? ├Än prezent nu se cunosc toate cauzele apari┼úiei ATM. Totu┼či, unele cauze posibile sunt leziunile maxilarului, diferite forme de artrit─â, anumite proceduri dentare, tulpini maxilare (rezultate din mi┼čc─âri precum introducerea unui tub de respira┼úie ├«nainte de opera┼úie) ┼či str├óngerea sau frecarea din┼úilor, ├«n special ├«n timpul somnului.

Iat─â c├óteva cauze ┼či motive pentru care poate ap─ârea aceast─â disfunc┼úie:

  • motive dentare - o obtura┼úie incorect─â sau o protez─â asimetric─â, care duce la o cre┼čtere a sarcinii pe ligamentele maxilarului, poate provoca un clic. De asemenea, o procedur─â dentar─â de lung─â durat─â, care duce la prelungirea excesiv─â a meniscului;
  • traumatism care duce la disfunc┼úie mandibular─â (la peste 50% dintre pacien┼úi) - de regul─â, ├«n acest caz, se aud sunete caracteristice la mestecat; adesea sunt ├«nso┼úite de durere;
  • sport intens cu o sarcin─â grea - ├«n momentul antrenamentului, mu┼čchii ┼či ligamentele maxilarului sunt, de asemenea, ├«n tensiune constant─â, ceea ce poate duce la pierderea articula┼úiei;
  • bruxism - o problem─â destul de frecvent─â, pacientul scr├ó┼čnind regulat din┼úii noaptea. Greu de rezolvat aceast─â problem─â, deoarece pacientul nu ├«┼či poate controla ac┼úiunile ├«n somn;
  • form─â avansat─â de carie - cariile neglijate pot duce la o fisurare a maxilarului: c├ónd un dinte (sau mai mul┼úi) este grav deteriorat, mu┼čc─âtura se schimb─â, la fel ┼či pozi┼úia articula┼úiei ┼či ├«i afecteaz─â func┼úionalitatea; sarcina merge mai mult pe o singur─â articula┼úie; tensiunea excesiv─â a acestuia duce la denaturarea sau sl─âbirea meniscului;
  • artrit─â - una dintre cele mai periculoase boli care duce la inflama┼úia sever─â a articula┼úiilor maxilarului ┼či la distrugerea lor par┼úial─â sau complet─â. Pe l├óng─â trosnit, apare ┼či durerea chiar ┼či la o u┼čoar─â deschidere a gurii;
  • caracteristici structurale congenitale ale sistemului maxilar cu predispozi┼úie la distorsiuni excesive;
  • nevroz─â - care duce la spasme ale ligamentelor ┼či mu┼čchilor fe┼úei;
  • boli care provoac─â leziuni ale nervilor faciali: nevralgii etc;
  • inflama┼úia coloanei vertebrale ├«n regiunea cervical─â ┼či parotid─â a glandei salivare.

Ce e de f─âcut? Cum se pune diagnosticul de ATM? Durerea localizat─â ├«n regiunea mandibular─â nu este un semn normal ┼či fiziologic, atunci c├ónd este prezent. De aceea, este important s─â se solicite un examen dentar specific ┼či o investiga┼úie de diagnostic. Pe de alt─â parte, ar putea fi cauzat─â ┼či de erup┼úia molarilor de minte, abcese dentare, infec┼úii ale urechii sau spasme musculare.

ÔÇ×Diagnosticul de disfunc┼úie a articula┼úiei temporomandibulare se bazeaz─â pe un control medical ┼či pe orice teste de diagnostic necesare pentru a exclude prezen┼úa altor patologii. ├Än timpul vizitei, medicul stomatolog verific─â dac─â exist─â o fractur─â/dislocare de mandibul─â, va cere pacientului s─â-i prezinte istoricul medical, f─âc├ónd o examinare fizic─â (i se va cere pacientului s─â ├«nchid─â ┼či s─â deschid─â gura). De obicei, ├«n cazul unei fracturi de mandibul─â, pacientul este incapabil s─â deschid─â gura corect, deoarece este limitat de durere. Ulterior, medicul dentist poate solicita o radiografie, pentru a verifica dac─â exist─â degenerescen┼ú─â osoas─â ┼či/sau articular─â sau imagistic─â prin rezonan┼ú─â magnetic─â (RMN).ÔÇŁ, explic─â specialistul.

Din cauza faptului c─â disfunc┼úia articular─â este dificil de diagnosticat, chiar ┼či stomatologii nu sunt foarte familiariza┼úi cu aceast─â patologie ┼či cu metodele de tratament. ÔÇ×Prin urmare, majoritatea pacien┼úilor nu primesc ├«ngrijiri calificate ├«n timp util ┼či apeleaz─â la osteopa┼úi, chiropractici, otorinolaringologi, terapeu┼úi, neurologi, psihoterapeu┼úi ... De fapt, stomatologii ar trebui s─â trateze bolile ATM, ├«n func┼úie de cauza acestei afec┼úiuni.ÔÇŁ, puncteaz─â dr. Nassar.