Secre┼úiile vaginale: ce este normal ┼či ce nu

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Secre┼úia vaginal─â apare de timpuriu, odat─â cu pubertatea, iar compozi┼úia ┼či pH-ul s─âu se regleaz─â dup─â prima menstrua┼úieÔÇŁ, explic─â dr. Anca Belcin, medic primar obstetric─â-ginecologie.

Cantitatea de secre┼úie vaginal─â produs─â ├«n fiecare zi este diferit─â de la o femeie la alta: ├«n cazul unor femei, chilotul r─âm├óne ├«ntreaga zi de un alb imaculat, pentru altele secre┼úia este vizibil─â seara pe lenjeria intim─â. ├Än general, cantitatea de lichid vaginal nu dep─â┼če┼čte 5 ml pe zi. ├Än cazuri rare, colul uterin produce mai mult lichid, astfel ├«nc├ót este necesar─â schimbarea chilotului ┼či ├«n timpul zilei, f─âr─â ca medicii s─â depisteze o cauz─â organic─â evident─â.

ÔÇ×Secre┼úia normal─â are o culoare alb─â, miros fad ┼či nu p─âteaz─â chilotul. Cantitatea este mai abundent─â dup─â ovula┼úie, ├«n partea a doua a ciclului menstrual,ÔÇŁ spune dr. Anca Belcin. Modific─ârile pot fi cauzate de boli

Dacă secreţia vaginală devine colorată sau urât mirositoare, ea oferă un indiciu că ceva nu este în regulă în zona genitală. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale secreţiilor modificate:

- O secreţie mirositoare de culoare galbenă sau verzuie indică o vaginoză bacteriană.

- O secre┼úie abundent─â albicioas─â, cremoas─â, de obicei inodor─â, ├«nso┼úit─â de m├ónc─ârimi vaginale ┼či dureri, poate fi cauzat─â de candidoz─â. Aceasta este o infec┼úie produs─â de ├«nmul┼úirea exagerat─â a unei ciuperci, Candida Albicans.

- Secre┼úia cenu┼čie, cu aspect spumos ┼či miros de pe┼čte, ├«nso┼úit─â de dureri ale vaginului ┼či prurit, poate fi provocat─â de vaginita trichomoniazic─â, o boal─â parazitar─â cauzat─â de Trichomonas vaginalis.

- O secre┼úie galben─â sau verzuie, cu miros, m├ónc─ârimi, usturimi ┼či durere la penetrarea profund─â poate fi semnul unei inflama┼úii a colului uterin. Aceasta este cauzat─â deseori de agen┼úi patogeni, cum sunt gonococul, Chlamydia sau Herpes.

Cite┼čte ┼či: Sunt normale scurgerile vaginale ├«n timpul sarcinii?

- Este bine de ┼čtiut c─â mirosul, cantitatea ┼či culoarea secre┼úiei vaginale se pot schimba, pe termen scurt, ┼či din cauza alimenta┼úiei. De exemplu, ceapa, usturoiul ┼či condimentele picante nu sunt eliminate doar prin respira┼úie ┼či prin piele, ci ┼či prin mucoase. O diet─â nes─ân─âtoas─â, o igien─â intim─â exagerat─â, pantalonii foarte str├óm┼úi din fibre de plastic, anumite medicamente, alergiile, diabetul sau stresul pot perturba, de asemenea, flora vaginal─â.

2 jpg jpeg

Flora vaginal─â normal─â este alc─âtuit─â din lactobacili ┼či se nume┼čte flora D├Âderlein. Dac─â se modific─â pH-ul ┼či apare flora nespecific─â, patogen─â, se schimb─â ┼či caracteristicile secre┼úiei, se schimb─â culoarea ┼či mirosul (adeseori apare un miros de pe┼čte stricat). De obicei, este a┼ča-numita vaginoz─â bacterian─â, cea mai frecvent─â cauz─â de consult ambulator ├«n policlinici din zilele noastre, din cauza abuzului de cosmetice, tampoane zilnice sau interne, ┼čampoane, geluri ┼či prezervative. ├Än acest caz, se procedeaz─â la un examen bacteriologic al secre┼úiei vaginale.

Dac─â apare flora caracteristic─â vaginozei bacteriene, se prescrie un tratament ambulator cu ovule ┼či pastile. Se recomand─â ┼či sp─âl─âturi zilnice externe ÔÇô dar f─âr─â a introduce geluri ├«n interiorul vaginului, pentru a evita distrugerea florei vaginale cu rol de protec┼úie. Sp─âl─âturile ├«n interior nu trebuie f─âcute mai des de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â, ┼či atunci doar cu solu┼úii antiseptice din farmacii sau chiar cu ceai de pelin, g─âlbenele sau mu┼če┼úel.