De ce purtarea unor haine murdare poate fi un semn de demență?
Semnele timpurii ale bolii Alzheimer și ale altor forme de demență pot fi ușor de trecut cu vederea sau atribuite greșit îmbătrânirii normale.
Printre simptome se regăsesc pierderile de memorie, judecată slabă, dezorientare, schimbările de dispoziție și multe altele.
În plus față de această listă, experții spun acum că există un alt indicator al demenței de urmărit, mai ales dacă reprezintă o schimbare semnificativă față de comportamentul normal al persoanei: purtarea hainelor murdare.
Află de ce, potrivit Bestlife online, acest simptom subtil poate fi atât de grăitor și de ce este important să cauți ajutor dacă cineva iubit începe să se îmbrace astfel.
Deși pierderea memoriei este adesea considerată cel mai clar semn că cineva se confruntă cu semnele timpurii ale demenței, experții spun că există multe altele care pot sugera un declin neurologic. Printre acestea sunt și schimbările la nivel de igienă, inclusiv dificultățile în privința spălatului.
Foto:Shutterstock.
Potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista Gerontology and Geriatric Medicine, o altă modificare specifică de igienă - purtarea de haine murdare - poate fi, de asemenea, un semn de demență. Pe lângă faptul că pur și simplu uită să aleagă haine noi, pacienții cu demență, în special boala Alzheimer, s-ar putea să nu recunoască faptul că hainele lor sunt murdare, explică autorii studiului.
Pentru unii pacienți cu demență, acest lucru poate duce la purtarea acelorași haine zile sau săptămâni în șir, uneori crescând riscul de infecție sau cu alte consecințe negative asupra sănătății.
Agnozia, o caracteristică a demenței
Cercetătorii explică faptul că un motiv cheie pentru care pacienții cu demență poartă adesea haine murdare este agnozia, incapacitatea de a interpreta senzațiile și de a recunoaște lucruri familiare.
„Ei pot vedea petele de mâncare și decolorarea hainelor și totuși, din cauza agnoziei lor, nu pot să integreze aceste observații și să deducă că hainele lor sunt murdare și trebuie schimbate”, se arată în studiu. „De aceea, vor rezista încercărilor de a-i determina să se schimbe de hainele murdare, mai ales dacă acestea sunt cele preferate”, scriu autorii.
Mulți îngrijitori se luptă cu acest aspect particular al demenței, spune organizația de caritate din Marea Britanie, Societatea Alzheimer. „Pregătirea zilnică este o activitate foarte personală și private, în care majoritatea suntem obișnuiți că luăm propriile decizii. Pe măsură ce demența progresează, va fi nevoie de mai mult ajutor pentru activitățile de zi cu zi, inclusiv pentru spălatul, îmbăierea, îmbrăcarea și alte activități de ingrijire personală precum bărbieritul”, scriu experții.
„Încercarea de a convinge pacienții că hainele lor sunt murdare și, prin urmare, că au nevoie să le schimbe, rareori are succes. A te certa cu pacienții care au demență este zadarnic, deoarece aceștia nu sunt în măsură să rețină esența argumentului”, scriu autorii studiului. „Faptele convingătoare... se bazează pe recunoașterea faptului că rochia este murdară din cauza petelor și mirosului, care, dar pacienții cu boala Alzheimer, totuși, sunt incapabil sa integreze acesti diversi stimuli si sa traga concluzia ca rochia este murdara”, avertizează autorii studiului.
Experții spun că îngrijitorii pot minimiza problema purtării hainelor murdare prin stabilirea anumitor rutine în jurul spălării și îmbrăcării. De exemplu, îndepărtarea promptă a hainelor murdare din cameră și înlocuirea lor cu haine curate poate elimina tentația pacientului de a le îmbrăca.
„Dacă pacientul are haine preferate, îngrijitorii ar putea dori să cumpere seturi duplicat pentru a le folosi atunci când un set este spălat. În mod alternativ, hainele ar putea fi spălate atunci când pacientul doarme și nu poartă acea ținută anume”, sugerează autorii studiului.
Discută cu un medic dacă obseri schimbări substanțiale de igienă la o persoană iubită, indiferent dacă sunt legate de îmbăiere, îngrijire sau îmbrăcare. Deși nu există vindecare pentru demență, diagnosticul precoce și intervenția terapeutică rapidă pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții.
Citește și Ai peste 40 de ani! Ar trebui să faci aceste analize!