De ce apar usturimile la urinare după contactele intime?

Ce poate însemna senzația de arsură sau de usturime, în timpul urinării, după ce ai fpcut sex? O rană, o infecție a tractului urinar (ITU)?

Ambele posibilități ar putea fi adevărate, dar înainte de a trece la infecții, să ne uităm la unele dintre semnificațiile mai puțin grave ale motivului pentru care urinatul „arde” după sex.

cuplu sex

Sexul dur poate produce ulterior, arsură la urinare. Shutterstock

Nu ai avut parte de suficientă lubrifiere, a fost sex dur sau o reacție alergică la prezervative, lubrifianți sau jucării sexuale sunt doar câteva motive, notate de  Healthline ca să explice aceste neplăceri după sex.

Oricare dintre aceste lucruri ar fi putut irita (și, în cazul sexului dur sau al lipsei de lubrifiere, chiar ar fi rănit) părțile intime.

Zgârieturile, tăieturile sau microrupturile cauzate de forță excesivă sau uscăciune pot fi dureroase. Unii oameni ar putea chiar să fie alergici la anumite proteine din sperma partenerului lor.

Alergiile la latex pot provoca și sensibilitatea pielii, ceea ce poate duce la o senzație de arsură în timp ce urinezi, imediat după sex. Prezervativele cu spermicide și lubrifianți puternic parfumați ar putea provoca și iritații (conform Clinicii Cleveland).

Ameliorarea simptomelor leziunilor externe sau iritanților ar putea însemna că este nevoie să acorzi atenție cât durează senzația. Potrivit medicului ginecolog Shieva Ghofrany, „iritația „mecanică” precum uscăciunea sau „sensibilitatea” ar trebui să dispară în câteva minute când faci pipi pentru prima dată după sex. „Cu toate acestea, dacă durează mai mult, cum ar fi mai mult de câteva ore, atunci poate fi uretrita sau o ITU și ar trebui să mergi la medic pentru a face o analiză de urină și un test pentru ITS”.

Alte motive

Totul, de la ITU, infecție cu transmitere sexuală (ITS), infecție bacteriană sau virală în uretra (uretrită), cistita interstițială (perete inflamat al vezicii urinare), infecție vaginală cu drojdie, vaginoză bacteriană (o afecțiune care perturbă echilibrul normal al bacteriilor din vagin). ), vaginita atrofică (subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginului din cauza lipsei de estrogen) și vulvodinia (durere cronică în părțile intime) pot provoca o senzație de arsură în timp ce faci pipi după sex.

Leziunile legate de naștere și problemele cervicale pot fi, de asemenea, de vină atunci când vine vorba de femei, în timp ce pentru bărbați, ar putea însemna prostatita (inflamația glandei prostatei) sau o infecție cu bacterii (prin Medical News Today).

Când vine vorba de aceste cauze, este important să fii atent și la alte simptome. De exemplu, cu o inecție urinară, este posibil să ai dureri pelvine și urină tulbure, urât mirositoare, iar în cazul uretritei, ar putea exista o nevoie frecventă de a face pipi și mâncărime în părțile intime.

O senzație de arsură în timp ce urinezi poate fi uneori singurul simptom al unei ITS, sau infecții cu chlamydia, herpes sau tricomoniaza, dar alte semne includ vezicule, mâncărime și umflare în zona afectată.

 Prostatita se poate prezenta cu febră și frisoane, iar urina sângeroasă sau tulbure poate include simptome precum secreții cenușii, umflarea părților intime și o erupție cutanată.

Dacă ai simțit o senzație de arsură când ai făcut pipi doar o dată după sex și ai bănuiala că ceva extern ar fi putut cauza starea aceasta, încearcă să pregătești mai bien actual sexual prin lubrifiere și dozarea mișcărilor astfel încât să nu rănească. Evaluează ingredientele din cosmetic, lubrifianți sau preservative și vezi dacă ai putea fi alergic la vreunul dintre ele.

Optează pentru alternative non-iritante fără parfum.

Potrivit dr. Shieva Ghofrany, chiar și o infecție (atunci când este ușoară) ar putea fi vindecată pur și simplu bând multă apă pentru a elimina bacteriile, conform PopSugar.

Dar infecțiile urinare ar necesita, în general, o vizită la medic și antibiotice.

Dacă senzația persistă mai mult de două zile, este timpul să consulți un medic. „Dacă arsura dispare după o zi sau două, probabil că a fost o iritație. Dar dacă simptomele durează mai mult de două zile după ce ai făcut sex, contactează medicul", a spus ginecologul  Salena Zanotti

Sursa: Health Digest