Cum îi afectează pe bărbați lipsa sexului din căsnicie?

Care este efectul căsătoriei fără sex asupra soțului? Poate dura o căsătorie fără sex? Este sănătos să fii într-o relație fără sex? Ce cauzează o căsătorie fără sex? Ar trebui un bărbat să rămână într-o căsnicie fără sex?

Dacă ești un bărbat care se află într-o căsnicie fără satisfacție sexuală, probabil că ai o mulțime de întrebărila care există răspunsuri, potrivit MensGroup

Ce este o căsătorie fără sex?

O căsătorie fără sex poate fi definită ca o relație cu lipsă de intimitate în cuplu. Deoarece cupluri diferite au așteptări și dorințe sexuale diferite, experții spun că orice căsătorie cu zece sau mai puține sesiuni de activitate sexuală într-un an poate fi cuantificată ca o căsătorie fără sex. Totuși, acest lucru depinde de cuplu, deoarece unele cupluri se pot bucura în continuare de relații sexuale sănătoase o dată pe lună sau o dată la câteva săptămâni. Dacă viața ta sexuală a scăzut drastic sau a devenit inexistentă în ultimele luni, poți spune că ești într-o căsnicie fără sex.

1 barbat sex jpg jpeg

Efectele căsniciei fără sex sunt copleșitoare pentru amândoi partenerii. Foto: Shuttesrstock

Potrivit unui studiu realizat în 2019, 19% din 659 de cupluri erau în ceea ce s-ar numi o căsătorie fără sex. Majoritatea cuplurilor din această categorie fuseseră intime doar o dată sau de două ori în ultimul an, unii dintre ei spunând că nu au experimentat nicio formă de contact sexual de mai mult de un an.

În comparație, aproximativ 35% dintre cupluri au experimentat intimitate sexuală de una până la trei ori pe lună în căsnicia lor fericită, 25% au spus că au făcut sex săptămânal, în timp ce 21% au spus că le-au plăcut relațiile sexuale de câteva ori pe săptămână

Cauzele unei căsătorii fără sex

Numeroase motive pot determina schimbarea frecvenței sexului într-o căsnicie. Majoritatea cuplurilor se luptă cu libidourile nepotrivite, ceea ce pune o presiune asupra persoanei cu un libido mai mare, deoarece soțul nu își poate satisface sau satisface nevoile sexuale.

În timp ce libidoul nepotrivit este cea mai frecventă cauză a unei căsătorii fără sex, mulți alți factori pot duce la lipsa sexului în căsătorie.

Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

Probleme de sănătate sau o afecțiune medicală

Sănătatea fizică sau mintală generală a soțului/soției poate afecta dorința sexuală și dorința de intimitate. Problemele de sănătate perturbă, de asemenea, procesele fiziologice normale, inclusiv excitarea pentru unii oameni. Dacă soțul/soția a trecut recent printr-o problemă de sănătate, aceasta poate cauza o reducere a apetitului sexual. Menopauza este, de asemenea, o cauză comună.

Naştere

Potrivit ACOG (Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi), nu exista un moment definit pentru ca femeile sa fie pregatite pentru sex dupa nastere, chiar daca majoritatea medicilor estimează patru pana la sase saptamani. Uneori, este nevoie de mai mult pentru ca organismul unei femei să se simtă din nou potrivit pentru intimitate. De asemenea, a avea un nou-născut inhibă nevoia de intimitate fizică pentru majoritatea femeilor.

Stres

Stresul excesiv afectează sănătatea fizică și psihologică a unei persoane, inclusiv apetitul sexual. Când ești stresat, creierul produce cortizol, hormonul stresului, care scade libidoul. De asemenea, stresul obosește, produce anxietate, lucru ce face și mai dificil să-ți dorești să faci sex.

Trauma

Dacă soțul tău are unele experiențe de traumă sexuală nerezolvată din trecut, acestea pot avea implicații de durată pentru viața ta sexuală. Trauma sexuală face ca creierul să asocieze intimitatea fizică cu frica, manipularea, forța și rușinea, afectând modul în care organismul răspunde la intimitate.

Comunicare eșuată

Când ai multe probleme de relație, menținerea unei relații sexuale sănătoase devine dificilă. Unii factori care contribuie la dorința sexuală scăzută din partea partenerului include infidelitate, dependență de masturbare, comportament pasiv-agresiv, probleme de relație nerezolvate și sentimente negative.

Există o mulțime de dezinformare despre sex care adesea îi determină pe oameni să dezvolte relații nesănătoase prin actul unei relații romantice. De exemplu, majoritatea oamenilor cred că sexul ar trebui să fie spontan, ceea ce face ca majoritatea cuplurilor să aștepte până când se întâmplă spontan, dar apoi nu se întâmplă.

Efectul căsătoriei fără sex asupra soțului

Sexul este unul dintre lucrurile în relațiile pe termen lung care favorizează bunăstarea, continuitatea și întărirea legăturii dintre soț și soție. Atunci când un soț nu mai face sex cu soția există unele efecte secundare.

Stimă de sine scazută

Deși majoritatea bărbaților ar putea să nu admită acest lucru, lipsa sexului acasă le afectează stima de sine. Ei văd lipsa dorinței sexuale a soției lor ca un semn al lipsei dorinței pentru ei. Atunci când avansurile sexuale ale unui bărbat sunt în mod constant respinse acasă, se simte indezirabil.

Senzație de rușine

Bărbații se simt adesea rușinați când sexul nu mai este posibil, mai ales dacă lipsa sexului se datorează incapacității bărbatului de a se ridica la înălțimea așteptărilro partenerei. Bărbatul va evita orice conversație despre sex, deoarece îi este rușine.

Sentiment de eșec

Un efect comun al căsătoriei fără sex asupra soțului este sentimentul de eșec. După cum se spune adesea, bărbații sunt ființe fizice, iar interesul sexual este un aspect important al sexualității lor. Când un bărbat face sex, își dezvoltă un sentiment de împlinire și se vede complet. Pe de altă parte, dacă un bărbat nu-și poate determina soția să fie interesată de sex, în cele din urmă începe să simtă că nu sunt suficient de bun.

Deconectare

Orice cuplu dintr-o căsnicie fără sex vă va spune că se simte deconectat unul de celălalt. Pentru bărbați, a nu întreține relații sexuale cu soțiile pe o perioadă lungă de timp le va schimba sentimentele și, eventual, le va dezvolta pentru o altă femeie dispusă să-și satisfacă nevoile sexuale. Această deconectare emoțională este adesea o cauză principală a infidelității în căsătorii.

Sănătate mintală precară

Anxietatea, stresul și depresia sunt, de asemenea, efecte comune ale căsătoriei fără sex asupra soțului. Când unui soț i se refuză sexul acasă pentru o lungă perioadă de timp, sănătatea sa mintală este probabil să se deterioreze din cauza stresului, a gândirii excesive și a incapacității de a se elibera hormonual și a se simți bine făcând sex. Sănătatea mintală precară poate proveni și din obsesia bărbatului față de incapacitatea sa de a satisface nevoile sexuale ale soției.

Sentimente de singurătate

Când un soț nu își satisface nevoile sexuale, se poate simți singur. Acest lucru este adesea cauzat de sentimentul de izolare care decurge din respingerea contactului sexual.

Poate o căsătorie să supraviețuiască fără intimitate sexuală?

Da, o căsătorie poate supraviețui cu intimitate sexuală. Totuși, acest lucru este posibil numai dacă ambele părți nu mai sunt interesate de sex. Dacă un cuplu nu face sex din cauza apetitului sexual scăzut al unui partener sau dacă un partener este asexuat, există un risc mare ca acea căsătorie să nu supraviețuiască dacă nu intervine un terapeut sexual sau un consilier.

Decizia de a nu pleca și de a face viața amoroasă să funcționeze în ciuda disfuncției sexuale revine exclusiv celor două persoane din relație. Dacă doriți o căsnicie care să prospere,  chiar și în urma unei intimități eșuate, puteți discuta cu terapeuți și cu oameni din grupuri de suport care s-au aflat în situații similare și pot oferi îndrumări și sfaturi din experiențele lor personale.