Ce semne pot indica tumori la creier?

Tumorile cerebrale dau o mulțime de simptome ciudate, în funcție de locul în care se dezvoltă.

Simptomele comune ale tumorilor cerebrale includ dureri de cap paralizante, convulsii și greață.Dar există și alte semne mai puțin cunoscute, scrie DailyMail.

Tumorile cerebrale ucid mai mulți copii și adulți cu vârsta sub 40 de ani decât orice alt cancer, potrivit organizației caritabile Brain Tumor Research.

Există mai mult de 120 de tipuri diferite de tumori cerebrale, ceea ce înseamnă că simptomele variază foarte mult. Auzirea vocilor, pierderea interesului pentru hobby-uri, uitarea, vederea încețoșată și pusee de creștere în special în mâini și picioare sunt toate semne de avertizare ale unei tumori pe creier

Una din trei persoane cu o tumoare pe creier experimentează o schimbare de personalitate, potrivit The Brain Tumor Charity. Acest lucru poate fi sub forma pierderii interesului pentru un anumit hobby, de exemplu.

implant creier  sursa   shutterstock jpg

Tumorile cerebrale pot afecta vederea, echilibrul și pot da stări de greață și amețeală. Foto: Shutterstock

Când o tumoare crește în creier, poate pune presiune asupra celulelor sănătoase din jurul ei. Dacă se dezvoltă în lobul frontal, zona care controlează emoțiile, personalitatea și comportamentul, poți începe să acționezi ciudat.

O tumoră la nivelul glandei pituitare poate provoca, de asemenea, schimbări de personalitate, cum ar fi depresia și anxietatea, spune organizația Brain Tumor Research.

Dr Karen Noble, director de politici, cercetare și inovare la Brain Tumor Research, a declarat: „Tumorile cerebrale din apropierea glandei pituitare pot provoca unele dintre cele mai surprinzătoare simptome, cum ar fi modificări extreme ale personalității, greutății și dimensiunilor fizice sau întârzieri până la pubertate.

„Acest lucru se datorează faptului că tumora afectează nivelul hormonilor pe care îi produce glanda”, explică medicul.

Doar 40% dintre pacienții cu cancer la creier trăiesc mai mult de un an după diagnostic și doar 20% supraviețuiesc cinci ani, arată datele.

Pusee de creștere extreme

Tumorile care afectează glanda pituitară pot, de asemenea, în cazuri rare, să provoace crize extreme de creștere atât la adulți, cât și la copii, iar unele tumori care afectează glanda pituitară produc hormoni, potrivit Cancer Research, iar această producție de hormoni poate provoca crize de creștere la tineri. Interesant este că aceste crize de creștere nu sunt doar la copii, ele se pot întâmpla și la adulți. Această creștere neobișnuită a dimensiunii poate duce la creșterea mâinilor, picioarelor sau chiar a maxilarului inferior la adulți, spun experții.

Dr. Noble a spus: „Depistarea precoce și tratamentul pot evita complicațiile mai târziu; cu toate acestea, tumorile cerebrale sunt adesea diagnosticate greșit, ceea ce poate întârzia acest lucru.

„Există peste 120 de tipuri diferite de tumori cerebrale, iar simptomele sunt numeroase și variate – în funcție de locul în care este poziționată tumora în creier”.

Începi să uiți

Uitarea devine un obicei, decoperi că uiți să faci sarcinile de zi cu zi, cum ar fi încuierea ușii și oprirea cuptorului, care sunt adesea văzute ca semne distinctive ale bolii Alzheimer. Dar uitarea ar putea fi, de asemenea, un semn al unei tumori pe creier.

Deoarece multe zone ale creierului lucrează pentru a stoca și a reaminti, este greu de identificat modul în care diferitele tumori cerebrale vor afecta memoria oamenilor, potrivit The Brain Tumor Charity. Este mai probabil să experimentezi uitarea dacă tumora se află în lobii frontali sau temporali ai creierului, unde sunt stocate amintirile.

Unul din doi oameni se confruntă cu dificultăți de memorie cauzate de o tumoare pe creier, dar uitarea poate fi provocată și de tratamentul acesteia.

Scăderea capacității mentale și confuzia sunt, de asemenea, simptome ale unei tumori pe creier.

Experții avertizează că aceste simptome pot apărea și disparea înainte de a se agrava.

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată chiar și atunci când porți ochelari, ar putea fi un semn al unei tumori pe creier. Dacă tumora cerebrală pune presiune asupra nervului optic, vederea poate fi drastic afectată, spun experții

Poți chiar să observi că începi să devii mai stângaci și să te ciocnești de lucruri, mai ales dacă îți pierdeți vederea laterală, din colțul ochilor.

Dacă tumora cerebrală pune presiune asupra nervului optic, vederea dumneavoastră poate fi drastic afectată, spun experții. Pe lângă vedere încețoșată sau dublă, este posibil să ai și vedere încețoșată, declanșată de tuse, strănut sau chiar doar gestul de a te apleca.

Cu toate acestea, simptomele legate de ochi și vedere, dacă apar brusc, ar putea fi cauzate și de un cheag de sânge sau de meningită, așa că organizația de caritate Brain Tumor Research recomandă sprezentarea de urgență, la medic.

Dr. Noble a spus: „Testele oculare regulate pot detecta uneori probleme oculare care indică prezența unei tumori pe creier înainte ca orice simptom să devină evident”.

Auzi voci

Vocile halucinante și sunete aleatorii pot indica uneori o stare de sănătate mintală precară, dar ar putea fi și o tumoare pe creier.

Halucinațiile auditive, așa cum sunt cunoscute, pot fi cauzate de tumori cerebrale care sunt atât canceroase, cât și benigne.

Aceste halucinații se pot întâmpla dacă tumora este localizată în lobul temporal, partea a creierului care procesează sunetul, înțelege limbajul și codifică memoria. Apar și ddacă tumora este presată de un nerv  care trimite semnale de la ureche la creier.

O tumoră aici poate provoca, de asemenea, dificultăți la auz și vorbire, potrivit Cancer Research.

Dr Nobel a spus: „În mod devastator, pe lângă toată această incertitudine, cei diagnosticați cu o tumoare pe creier se confruntă de obicei cu un prognostic foarte sumbru. Doar 12 la suta dintre pacienti traiesc peste cinci ani.

De aceea, dacă te confrunți cu halucinații legat de ce vezi, auzi, miroși, sau guști, trebuie să cauți ajutor.

Vederea dublă

Vederea în ceață, senzația de imaginile plutesc în fața ochilor, sau de tunel, pot fi, de asemenea, semne ale unei tumori pe creier, potrivit Cancer Research. Acestea se pot adăuga simtomelor de vedere încețoșată sau dublă, declanșată de tuse, strănut sau aplecare, sau pot fi individuale.

Dr. Noble a spus: „Testele oculare regulate pot detecta uneori probleme oculare care indică prezența unei tumori pe creier înainte ca orice simptom să devină evident”.

Citește și Ce să faci dacă ești singur acasă și ai simptome de infarct