COVID-19: cât de necesară este doza a treia de vaccin?

1 vaccinare jpg jpeg

├Än vreme ce unii speciali┼čti sus┼úin necesitatea administr─ârii celei de-a treia doze de vaccin, mai ales pentru popula┼úia cu risc de complica┼úii ├«n caz de ├«mboln─âvire de COVID-19, al┼úii pun la ├«ndoial─â necesitatea ei ┼či chiar se tem de eventualele efecte adverse. Totu┼či, ├«n Israel s-au observat rezultate ├«ncurajatoare dup─â administrarea celei de-a treia doze la scar─â larg─â.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 este pus─â sub semnul ├«ntreb─ârii. ├Än Israel, administrarea celei de-a treia doze a permis atenuarea valului 4 al pandemiei. ├Än acela┼či timp, directorul general al Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat c─â necesitatea administr─ârii celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 nu a fost dovedit─â, ┼či c─â, ├«n plus, o mare parte din popula┼úia lumii a┼čteapt─â ├«nc─â prima doz─â. Specialistul a vorbit ┼či despre ÔÇ×l─âcomiaÔÇŁ statelor care vor s─â administreze cea de-a treia doz─â de vaccin anti-COVID-19.

┼×i dac─â primele 2 doze ar fi suficiente?

Un studiu efectuat recent ├«n SUA a ar─âtat c─â imunitatea fa┼ú─â de COVID-19 dup─â vaccinarea cu serurile de la Pfizer ┼či Moderna ar putea dura ani de zile. Mai mult, ├«n cazul persoanelor care au trecut prin boal─â ├«nainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura ├«ntreaga via┼ú─â. Cercetarea efectuat─â de speciali┼čtii de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, a ar─âtat c─â persoanele imunizate cu unul dintre cele dou─â vaccinuri de baz─â de ARN mesager ar putea s─â nu mai aib─â nevoie de rapeluri at├óta vreme c├ót noul coronavirus nu evolueaz─â foarte mult, iar variantele noi nu sunt mai contagioase, ceea ce ├«ns─â nu este garantat c─â nu se va ├«nt├ómpla.   

Pfizer ┼či BioNTech au anun┼úat ÔÇ×rezultate ├«ncurajatoareÔÇŁ

Laboratoarele Pfizer ┼či BioNTech au f─âcut public faptul c─â au ob┼úinut ÔÇ×rezultate ├«ncurajatoare ale testelor ├«n curs pentru o a treia doz─â de vaccin actualÔÇŁ, pe care le vor ├«nainta autorit─â┼úilor de reglementare din SUA ┼či din Europa. Potrivit acestor companii, a treia doz─â ar putea ├«nt─âri nivelul de anticorpi ├«mpotriva noului coronavirus ┼či mai ales ├«mpotriva variantei Delta, care este foarte contagioas─â. De asemenea, se are ├«n vedere administrarea acestei a treia doze ├«n cazul persoanelor v├órstnice sau a altor categorii de bolnavi care risc─â s─â fac─â forme grave de COVID-19.

De asemenea, un studiu a ar─âtat c─â o a treia doz─â de Astra Zeneca, administrat─â la 6 luni de la cea de-a doua, cre┼čte imunitatea, inclusiv ├«mpotriva noilor variante de virus. 

Preocuparea faţă de reacţiile adverse

Autorit─â┼úile sanitare sunt interesate s─â afle dac─â o eventual─â a treia doz─â ar putea cre┼čte riscurile apari┼úiei efectelor secundare grave. ÔÇ×Suntem foarte interesa┼úi s─â ┼čtim dac─â o a treia doz─â de vaccin poate fi sau nu asociat─â cu un risc mai mare de reac┼úii adverse, ├«n special unele dintre cele mai severe, de┼či foarte rare, efecte scundareÔÇŁ, a declarat Jay Butler, director adjunct la Centrul pentru Prevenirea ┼či Controlul Bolilor din SUA, citat de Mediafax. Specialistul a ad─âugat c─â nu a observat nicio dovad─â de sc─âdere a imunit─â┼úii fa┼ú─â de COVID-19 la persoanele din SUA care s-au imunizat ├«n decembrie sau ianuarie.