Vaccinul anti-COVID-19: poate cauza sau nu infertilitate?

1 vaccinare jpg jpeg

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, a dat asigurări că nu există probabilitate de infertilitate în urma imunizării. Acesta este, de altfel, unul dintre cele mai frecvente mituri legate de vaccinarea anti-COVID-19.

„Nu există asemenea risc. Este o gravă dezinformare care se propagă în spaţiul public. Pe platformă naţională vaccinare-covid.gov.ro există un material foarte detaliat, la "Doza de claritate", care demontează această informaţie, care de câteva luni circulă sau a circulat, dar în perspectiva autorizării la copii, evident capătă din nou amploare. În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme, dar care nu au nicio bază ştiinţifică care să certifice acest lucru”, a spus medicul militar într-o conferinţă de presă.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat că este foarte important ca părinţilor şi copiilor să le fie explicate beneficiile şi riscurile vaccinării.

„Însă, cred că da, este nevoie în şcoală, în general, să existe o colaborare fie cu medicul de şcoală, fie cu pediatrii, care să explice copiilor, dar şi părinţilor, poate în acele şedinţe cu părinţii, online să fie invitat un medic şi să explice punct cu punct principalele aspecte legate de beneficiile vaccinărilor, de riscuri, care este profilul de siguranţă. Însă, pentru acest lucru avem nevoie, evident, de autorizare, ca să vorbim în cunoştinţă de cauză şi cu date concrete, şi nu doar pe date care reies din anumite studii. Sunt deja date care provin din Israel. Israelul deja vaccinează copiii între 12-15 ani. Avem deja în Canada, Statele Unite, aşa încât datele se acumulează şi din viaţa de zi cu zi şi nu doar din studiile efectuate”, a mai explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.