Cine risc─â s─â fac─â o form─â COVID de lung─â durat─â (long COVID) ┼či care sunt simptomele specifice

1 covid febra jpg jpeg

Peste 20% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 suferă de o formă de lungă durată de COVID-19. În cazul lor, unul sau mai multe simptome se menţin timp de 4 săptămâni până la 6 luni de la debutul infecţiei.

Persisten┼úa simptomelor specifice COVID-19 la c├óteva s─âpt─âm├óni sau luni dup─â infec┼úie este recunoscut─â de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS). ÔÇ×COVID-19 poate implica persisten┼úa bolii ┼či a simptomelor specifice, inclusiv la persoanele tinere ┼či la cele f─âr─â probleme de s─ân─âtate cronice ┼či care nu au fost spitalizateÔÇŁ, declara OMS ├«n septembrie 2020.

Care sunt persoanele afectate de long COVID

Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa a stablit 3 criterii de reperare a pacienţilor care au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticaţi cu forma lungă a COVID-19:

  • Prezint─â o form─â simptomatic─â a COVID-19
  • Au unul sau mai multe simptome ini┼úiale, 4 s─âpt─âm├óni dup─â debutul bolii
  • Niciunul dintre aceste simptome nu poate fi ├«ncadrat la un alt diagnostic.

Persoanele aflate la risc de a dezvolta long COVID-19 sunt cele care au avut o form─â grav─â a bolii, dar ┼či cele care au avut simptome moderate. De asemenea, este vorba ┼či despre oameni tineri, activi, f─âr─â factori de risc suplimentari. Unii au avut o form─â asimptomatic─â ┼či nu au fost testa┼úi c├ónd erau bolnavi. De asemenea, s-a observat, ├«n cadrul studiilor c─â, ├«n timp ce b─ârba┼úii sunt mai expu┼či riscului de a face forme grave ale bolii, femeile au o probabilitate mai mare de a avea simptome persistente (long COVID). Obezitatea, astmul ┼či bolile cronice sunt factori de risc pentru forma de lung─â durat─â a bolii. Totodat─â, sunt mai expu┼či cei care au avut mai mult de 5 simptome ├«n prima s─âpt─âm├ón─â de COVID-19 (tuse, cefalee, astenie, diaree, pierderea mirosului).

Peste 20% dintre pacien┼úi prezint─â simptome persistente de COVID-19 la 5 s─âpt─âm├óni dup─â boal─â ┼či 10% dup─â 3 luni, anun┼úa ├Änalta Autoritate de S─ân─âtate din Fran┼úa ├«n februarie 2021.

Care sunt simptomele specifice formei de lung─â durat─â COVID-19

Tabloul clinic al simptomelor este divers. Printre manifest─ârile specifice formei de lung─â durat─â a COVID-19 se num─âr─â: durerile de cap, sl─âbiciunea muscular─â sau articular─â, tulbur─ârile de concentrare ┼či de memorie, sl─âbirea gustului ┼či a mirosului, simptome cutanate, palpita┼úii, tuse, insomnie, durerea toracic─â, respira┼úia greoaie, tulbur─ârile digestive. O manifestare este ┼či oboseala extrem─â.

Persoanele cu astfel de simptome trebuie s─â consulte medicul. Este nevoie de analize specifice, pentru a exclude o alt─â cauz─â posibil─â precum anemia, o dereglare tiroidian─â sau o problem─â renal─â sau hepatic─â.

COVID de lung─â durat─â necesit─â monitorizare atent─â ┼či este nevoie, ├«n acest sens, de o echip─â multidisciplinar─â, care include pneumologul, cardiologul, neurologul ┼či al┼úi speciali┼čti.