Cu ce simptome persistente pot rămâne persoanele care au avut COVID-19
Un studiu recent arată că aproape un sfert dintre oamenii care au avut COVID-19 se confruntă, la cel puţin o lună după îmbolnăvire, cu probeleme de sănătate pe care nu le-au mai avut înainte.
Pentru a ajunge la această concluzie, au fost analizate datele medicale de la aproape două milioane de americani care au fost infectaţi cu noul coronavirus. Mai exact, au fost monitorizate datele de la 1.960.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 între februarie şi decembrie 2020.
„Deşi mulţi pacienţi se vindecă de COVID-19 în câteva săptămâni, unii dintre ei prezintă simptome persistente sau simptome noi la mai bine de patru săptămâni după ce au fost diagnosticaţi”, au explicat autorii studiului citaţi de Agerpres.
Simptomele persistente observate au fost durerile (durerile musculare, nevralgiile), în cazul a 5% dintre persoanele monitorizate, şi problemele de respiraţie, pentru 3,5% dintre cei monitorizaţi.
În afară de acestea, au mai apărut: nivelul crescut al grăsimilor în sânge, hipertensiunea, oboseala, indispoziţia, problemele digestive şi anxietatea.
Este cel mai mare studiu realizat până acum care a analizat efectele pe termen lung ale COVID-19, potrivit Fair Health, organizaţie independentă care a strâns informaţii furnizate de companii de asigurări medicale.