Simptomele de intoleranță la lactoză pe care nu ar trebui să le ignori

Dacă te doare burta o data, după ce bei lapte, probabil nu este ceva grav, dar dacă ți se face rău de fiecare dată când mănânci lactate, s-ar putea să te confrunți cu o problemă mai mare.

image

Foto: Shutterstock

Iată care sunt simptomele de intoleranță la lactoză de care trebuie să ții cont, potrivit The Healthy.

Suferi de balonare

Simptomele de intoleranță la lactoză pot fi rezultatul unei deficiențe a enzimei lactază, care de obicei descompune cele două tipuri de zahăr din fiecare moleculă de lactoză, astfel încât pot fi absorbite cu ușurință în intestin. Fără lactază, moleculele de lactoză vor călători întregi pe traiectoria intestinală, iar bacteriile vor încerca să le descompună printr-un proces de fermentație, care produce o mulțime de gaze, în mod suplimentar în abdomen.

Te doare burta

Fără lactază, încercarea corpului tău de a descompune lactoza de la sine poate atrage multă apă în intestin, în plus față de gaze. Rezultatul este o combinație nefericită de diaree, crampe și sunet de gâlgâit sau bubuit în burtă. Potrivit eMedicineHealth.com, uneori, diareea cuiva care are intoleranță la lactoză va fi spumoasă, rezultatul tuturor gazelor și lichidelor în plus fin intestin.

Simți greață după ce ai mâncat lactate

Există diferite grade de intoleranță la lactoză, unii indivizi se confruntă cu simptome extreme comparative cu alții. În cele mai grave cazuri, un deficit de lactază poate determina pe cineva să simtă nevoia de a vomita la scurt timp după ce consumă un produs lactat.

Această reacție este relativ rară, dar dacă ți se întâmplă când mănânci produse lactate, este probabil un semn al deficienței de lactază.

Unele etnii sunt mai sensibile

Cu toții avem nevoie de lactază pentru a digera laptele matern, în copilărie, dar evoluția nu ne-a echipat automat pentru a continua să consumăm lactoză până la vârsta adultă. Capacitatea oamenilor de a digera lactoza la vârsta adultă nu s-a dezvoltat decât în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, printre crescătorii de bovine din nordul Europei, pentru care capacitatea de a digera laptele a fost deosebit de utilă, scrie New York Times. Deși genele care permit prezența lactazei în organism s-au răspândit în interiorul populațiilor din Caucaz și Africa de Est, Asia de Est, Asia de Sud și alte populații africane au o incidență mult mai mare de adulți care se confruntă cu simptome de intoleranță la lactoză.

Crampele și diareea seamănă cu simptomele altor tipuri de boli inflamatorii intestinale, inclusiv cu boala Crohn și sindromul colonului iritabil, potrivit Healthline. În timp ce deficiențele de lactază sunt mai frecvente la cei cu boala Crohn decât cei fără, cineva poate avea atât sindromul de colon iritabil, cât și intoleranță la lactoză, de aceea este important să ne amintim caracteristica cheie distinctivă a simptomelor intoleranței la lactoză: acestea apar numai după consumul de lapte.

Pentru a-ți testa propriile simptome de intoleranță la lactoză, încearcă să nu consumi lactate o perioadă și vezi dacă balonarea, gazele și durerile de stomac dispar. Dacă nu o fac, s-ar putea să te confrunți cu o altă problemă legată de digestie.

Citește și Este rău să-ți trosnești degetele?